Politika

Demokrate: Blažić odlučio da se odmakne od struke i približi stav Vujanoviću

Iz te partije su kazali da Blažićeva argumentacija potencira suštinski bitne činjenice vezane za promjenu statusa gradskih opština Golubovci i Tuzi u opštine u sastavu Glavnog grada, na koje su i Demokrate ukazale, te da ni njemu nije i ne može biti sporno da su Golubovci i Tuzi, sticanjem statusa opštine u okviru Glavnog grada, postale jedinice lokalne samouprave, jednako kao što su opština, Glavni grad i Prijestonica.

Takođe, navode Demokrate, Blažić naglašava da su usvojenim izmjenama zakona u oblasti lokalne samouprave, opštinama u sastavu Glavnog grada priznata prava da imaju svoju teritoriju, svoje nadležnosti, svoj statut, svoj budžet i svoju imovinu.

“Gospodine Blažiću, ni Vi, niti bilo ko ne može sporiti da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore u članu 16 stav 1.8 propisao da izdvajanje gradske opštine u opštinu u sastavu Glavnog grada predstavlja teritorijalnu promjenu. Takođe, niko argumentovano ne može osporiti da član 38 istog Zakona propisuje da je, kada nastupi teritorijalna promjena, predsjednik Crne Gore dužan da raspiše izbore u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona kojim je osnovana nova opština”, poručile su Demokrate.

Iz Demokratske Crne Gore su, umjesto dalje polemike na tu temu, objavili izvorni tekst članova Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji, kako su istakli, na veoma jasan način uređuju ovu problematiku i kojima tumača ne treba.

“Član 16 stav 1 tačka 8

Osnivanje opštine, ukidanje i promjena teritorije opštine (u daljem tekstu: teritorijalna promjena) vrši se izdvajanjem gradske opštine u opštinu u okviru Glavnog grada.

Član 38

Nakon donošenja zakona kojim su izvršene teritorijalne promjene sprovode se izbori za organe opštine, odnosno opština, u skladu sa Zakonom.

Prve izbore za skupštinu novoosnovane opštine raspisuje Predsjednik Crne Gore, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona kojim je osnovana nova opština.

Predsjednik Crne Gore raspisuje vanredne izbore i u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene istoga dana kada i izbore u novoformiranoj opštini.

Sredstva za sprovođenje prvih izbora za skupštinu novoosnovane opštine obezbjeđuju se  u Budžetu Crne Gore.

Član 49a

Odredbe ovog zakona koje se odnose na konstituisanje organa novoosnovane opštine, nakon donošenja zakona kojim su izvršene teritorijalne promjene, shodno se primjenjuju na Glavni grad, opštinu u okviru Glavnog grada i Prijestonicu”, dodale su Demokrate.

Send this to a friend