Politika

Demokrate: Stanje u pravosuđu zabrinjavajuće

Saopštenje:

Pravosudni sistem u Crnoj Gori ne osigurava optimalan nivo pravne sigurnosti  što pokazuje činjenica da ne uživa veliko povjerenje građana. Smatramo da su uzroci tome, između ostalog, slabi mehanizmi nadzora nad drugim granama vlasti, a posebno pritisci koji stižu sa adresa drugih segmenata državnog aparata. Osim toga, ravnodušnost pravosuđa prema pojedinim oblicima bezakonja kao posledicu ima opredjeljivanje građana za alternativne metode “sprovođenja pravde”, poput ovlašćivanja kvazi-državnih grupa da stanju u njihovu zaštitu ili drugih štetnih pojava, poput uzimanja pravde u svoje ruke. 

Nezavisno pravosuđe osigurava vladavinu prava i pravno uređenu državu i kao takvo mora biti vrhovno mjesto tumačenja prava i zaštite zakonitosti. Jako i nezavisno pravosuđe garantuje povinovanje svih zakonu, garantuje zaštitu ljudskih prava i sloboda, ali i jednake šanse za sve. Međutim, da je društvena zbilja u  raskoraku sa zakonskim rješenjima, pokazuje i sistem izbora i unaprijeđenja kadrova u pravosuđu, koji dodatno doprinosi njegovoj neefikasnosti.

Demokrate smatraju da su pravosudne reforme neophodne, kako bi se uspostavile i očuvale osnovne vrijednosti nepristrasnosti i odgovornosti, povećao stepen povjerenja i stepen efikasnosti pravosuđa, i unaprijedila transparentnost rada pravosudnih institucija.  

Send this to a friend