Politika

Demos: Kampanja vrha vlasti protiv Skupštine nagovještava i elemente državnog udara

„Nakon što je većina izabranih narodnih poslanika u Skupštini odbila da pokriva sumnjive i za državu štetne ugovore Vlade i interesnih lobija  kojima se rasprodaju i devastiranju najatraktivnije lokacije na crnogorskom primorju  pokrenuta  je nova propagandna ofanziva vrha vlasti“, ocijenili su u Demosu.

Prema njihovom mišljenju pokazujući svoj nedemokratski karakter  vladajuća stranka preko svojih punktova ne prestaje da  brutalno napada Skupštinu, time i legalnost funkcionisanja političko – ustavnog sistema. 

U Demosu navode da je politički imput za  kampanju blamiranja i ukidanja skupšttinske uloge, što potencijalno nosi i elemente državnog udara, dao je premijer Milo Đukanović, kako ističu, neodogvornom izjavom o „parlamentarnoj diktaturi”. 

„Poslije partijskih agitatora glavne uloge u kampanji preuzimaju punktovi iz drugog i trećeg reda, dakle kontrolisani mediji i Filip Vujanović. Dok apologete korumpiranog novinarstva prema dobijenim političkim  instrukcijama kombinuju provincijske montaže i providne zaplete sa svim  diplomatskim poslijedicama za zemlju, značajan doprinos napadu na Skupštinu, time i na legalnost političkog sistema daje i nelegalni predsjednik države“, naveli su iz Demosa. 

Oni dodaju da umjesto da se sa respektom odnosi prema Skupštini, da konstatuje očiglednu činjenicu da je Vlada izgubila podršku većine u najvišem predstavničkom domu, samim tim izgubila i svoj legitimitet, umjesto da  poštuje Ustav i pokrene javnu inicijativu za prevazilaženje duboke institucionalne krize, Vujanović se pridružuje partijskom horu.

„Zvuči zbilja groteskno da Vujanović, akter sumnjivih investicionih poduhvata u sada već opljačkanom KAP-u, napada Skupštinu, time i ustavni princip podijele vlasti,  ponavljajući otužnu frazu o „lošoj poruci investitorima”“, stoji u saopštenju Demosa. 

Prema njihovom mišljenju postaje jasno da je vladajuća pseudoelita duboko zabrinutosta  što se Skupština usudila da obavlja svoju ustavnu dužnost-da mjeri, kontroliše, pa i ograničava moć vlade i interesnog lobija oko nje. 

„Sada već i u formalnom smislu nelegitimne vlade. Zato i otvara ovu opasnu igru duboke insitucionalne krize, s pretenzijom da i ova  igra prođe bez pravila. Sve ozbiljne opoziciono-emokratske snage  treba da se na politički zreo i racionalan  način odupru očiglednoj pretenziji Đukanovićeve vlasti  da brutalnim propagandama i supenzijom osnovnih postulata demokratskog sistema uđu u izborni ciklus, ne bi li nastavili  nekontrolisanu vladavinu, i dalje na štetu opljačaknih i poniženih građana“, zaključuje se u saopštenju Demosa.

Send this to a friend