Politika

Demos: Neodgovoran odnos prema Prevlaci

Naime, Vujanović je rekao pred zvaničnicima u Beču da će se pitanje Prevlake rješavati pregovorima Crne Gore i Hrvatske, a ako to ne uspije putem Međunarodnog suda u Hagu. 

Ovim je, kako navode u Demosu, crnogorska javnost saznala da se ide upravo suprotno od onog što je do juče bio stav crnogorske vlade o zajedničom dokumentu dvije države kao osnovi za arbitražu na Međunarodnom sudu.

“Svojevremeno, tačnije 2008, Milo Đukanović je bez ikakve procedure i skupštinske odluke i saznanja “dogovorio” sa hrvatskim predsjednikom vlade Sanaderom da se rješenje ovog graničnog spora ostvari međunarodnom arbitražom. Zatim je nadležni crnogorski ministar inostranih poslova u nekoliko navrata, samo dva puta u 2008. godini, u stilu poznate domaće propagande pompezno tokom susreta sa hrvatskim kolegom javljao da sa pripremom zajedničkog dokumenta ide sve jako dobro i da će zajednička komisija koja intezivno radi uskoro završiti posao. Putem interneta se lako može dokumentovati ovo fazno  obmanjivanje crnogorske javnosti”, saopšteno je iz Demosa.

U međuvremnu su, podsjećaju u toj partiji, u zoni Prevlake hapšeni novljanski ribari od strane hrvatskih vlasti, uz jasno ponavljanje Zagreba da se radi o njihovoj teritoriji.  

Sada, kako ističu u Demosu, saznajemo da nema usaglašenog zajedničkog dokumenta dvije države, a o direktnim pregovorima se ništa ne zna jer nijesu ni počeli. 

“Javnost ne zna ni sadržaj platforme, ako ona uopšte postoji za takve pregovore. Crnogorska javnost nije ni udostojena informacije koji je cilj crnogorske strane u pregovorima, niti se zna na koju se argumentaciju računa. Kontinuitet je samo drsko zamajavanje javnosti kojom se krije nerad, nekompetentnost, ukratko neodgovornost pred građanima Crne Gore, posebno Boke Kotorske i grada Herceg Novog”, navedeno je u saopštenju.

U Demosu naglašavaju da novu demokratsku vlast u Crnoj Gori pored rješavanja pitanja ogromnog duga zemlje, međunarodnih sudskih sporova povodom tužbi strateških privatizacionih partnera crnogorske vlade, pokretanja domaće proizvodnje, izgradnje pravne države i otpočinjanja suštinske dekriminalizacije crnogorskog društva, čeka i rješavanje pitanja Prevlake.

“I to rješavanje će se odvijati u sada već mnogo težoj situaciji. Naime, dok je crnogoraska vlast javljala da se radi na zajedničkoj platformi i arbitraži, Hrvatska je u međuvremnu postala članica EU i time objektivno pojačala pregovaračku snagu  i  mehanizme svog međunarodnog uticaja”, stoji u saopštenju.

U Demosu kažu da će se nova javno odgovorna demokratska vlast, koju će činiti ta partija, na krajnje ozbiljan, odlučan, miroljubiv, argumentovan, diplomatski kompetentan način boriti za pravedno rješenje Prevlake, kako bi ona formalno bila sastavni dio Crne Gore. 

“To će činiti s jakim osjećajem odgovornosti prema državnim interesima što su upravo i ovog ljeta pokazale Slovenija i Hrvatska povodom graničnog spora na Jadranskom moru”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend