Politika

Đentilioni: Pristupanje Crne Gore je kompletiranje Alijanse

On je danas razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, i ocijenio da je posjeta potvrdila dobre političke odnose dvije države, prenijela je agencija MINA.

Prema njegovim riječima, Italija je oduvijek uvjerena da je važno kako da NATO do kraja godine dođe do rješenja u vezi Crne Gore.

„Proces pristupanja NATO-u važan je ne samo zbog prijateljstva između Italije i Crne Gore već i zbog našeg uvjerenja da je jugoistočni pojas Atlanskogh saveza veoma bitan i pristupnje Crne Gore zapravo je kompletiranje NATO-a u ovoj regiji“, poručio je Đentilioni.

On je kazao da Crna Gora i Italija imaju zajedničke interese u odnosu na Evropsku uniju EU i zapadni Balkan.

„Dobro znamo da su ovi odnosi strateški, ne samo na ekonomskom i trgovinskom planu, na kojima se puno radi, već za nekoliko sedmica treba da očekujemo rezultate“, poručio je Đentilioni. 

On je pojasnio da je to strateški proces, a da su osim ekonomskog aspekta, veoma važni i odnosi koji će omogućiti stabilnost, mir, kontrolu neregularne emigracije i ciljevi koji nakon teških godina rata moraju da se postignu na zapadnom Balkanu.

„Odnosi sa Evropom jedan su od osnovnih fakora koji mogu da pomognu u postizanju tog cilja“, precizirao je Đentilioni.

On je naveo saradnju u ekonomskim odnosima dvije države i dodao da ona ima veliki potencijal u budućnosti u oblasti nafte, struje, odbrambenih sistema i turizma.

„Imamo puno razloga da nastavimo da radimo zajedno“, zaključio je Đentilioni.

Lukšić je kazao da posjeta Đentilionija, dva mjeseca nakon posjete italijansskog predsjednika, višestruko govori o odnosima između Crne Gore i Italije.

„Italija je jedan od naših najvažnijih parnera u prosecu integracija i oblasti ekonomske i saradnje u drugim oblastima i istovremeno jedan od najglasnijih podražavalaca naših integracionih težnji kada je u pitanju EU i naše članstvo u NATO“, kazao je Lukšić.

On je zahvalio na veoma snažnoj podršci Italije crnogorskom integracinom putu i izrazio nadu da će Crna Gora do kraja godine imati veoma konkretan, ispunjen cilj, a to je poziv za članstvo u NATO.

„Italija je veoma važan partner Crnoj Gori i kada je ekonomska saradnja u pitanju, kompanije iz Italije su među najvećim investitorima, a ne treba pominjati značaj kompanjie A2A“, rekao je Likšić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da su Italija i Crna Gora uspjeli da političke odnose materijalizuju konkretnim oblicima saradnje.

„Kako kada je u pitanju saradnja u integacijama, izgradnjom sistema vladavine prava, poboljšanje odbrambenih performansi, tako i ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima“, zaključio je Lukšić.

 

 

Send this to a friend