Politika

DF predlaže uvođenje uređaja koji prepoznaje otisak prsta

 

 

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak kazala je da izmjene trebalo da predloži Vlada izbornog povjerenja i da to je trebalo da bude njihov prvi i osnovni zadatak koji su trebalo da uvrste u sporazum. 

“Međutim, vidimo da ni nakon 40 dana nikakvih pomaka nema što se tiče izbornog zakonodavstva, odnosno konkretnih stvari koje se tiču izbornog procesa, već nas zamajavaju nekim, po nama, mnogo manje važnim pitanjima“, kazala je Bošnjak na konfrenciji za novinare.

Ona je rekla da će DF zatražiti da se predlozi zakona po hitnom postuku uvrste u dnevni red sjednice parlamenta koja počinje sjutra.

Ona je objasnila da DF predlaže da se u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika kompletira izborna identifikacija birača, odnosno da se na biračkom mjestu uvede uređaj koji prepoznaje otisak prsta kako bi se otkolonile sve dileme koje se tiču lažnih ličnih karata i toga da li je osoba koja se pojavljuje lice koje je identifikovano ili se radi o nekom drugom. 

„To je ključna izmjena, a za ostale smo procijenili da su se u ovom periodu pokazale kao neophodne, jer sve stvari nijesu bile konkretizovane i precizirane zakonom pa smo imali različita tumačenja“, rekla je Bošnjak.

Ona je navela da DF u Zakonu o biračkom spisku traži da svi podaci koji su upisani budu dostupni partijama, a ne samo samo elektronski izvod iz biračkog spiska.

„Nego da imamo mogućnost uvida i u fotografije da bi i mi mogli da kontrolišemo da li su to zaista te osobe koje su u biračkom spsiku i da li ima lažnih ličnih karata“, precizirala je Bošnjak.

Ona je kazala da će predložiti i izmjene kojim će pokušati da unaprijede Zakon o crnogorskom državljanstvu.

„Pokušali smo da ga unaprijedimo, jer je najstrožiji u odnosu na države regiona, u mjeri koja bi bila prihvaljiva za sve. Tu smo uradili niz izmjena koje smo i onda kao radna grupa usaglasaili“, dodala je Bošnjak. 

Kako je kazala, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališa ključna je izmjena, koju predlaže DF, brisanje osoba koje ne prebivaju u Crnoj Gori, a vode se u registru.

„To jeste, da se da se omogući nadležnom organu da može da izbriše lice koje ne prebiva u Crnoj Gori, a nalazi se u registru prebivališta“, pojasnila je Bošnjak. 

Ona je kazala da će predložene izmjene biti „lakmus papair“ za opozciju u vladi kako bi se vidjelo koliko su spremni i iskreni da dođu do fer izbra u mjeri koja je za ovo kratko vrijeme moguća, a koliko su ih neki drugi intersi vodili da budu u rekonstruisanom kabinetu Mila Đukanovića.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović je kazao da će, ukoliko se ovi predlozi ne usvoje, to dodatno urušiti povjerenje u izborni proces.

„Nažalost, bivše opozicione kolege nijesu interesovale stvari koje bi omogućile da se izbori, koliko toliko sa tehničkog aspekta mogu održati. Očigledno je važnije bilo da se u vladu bave stvarima koje se suštinskui ne odnose na izborni proces“, ocijenio je Đukanović.

On je istakao da je dorada elektronske identifikacije neophodna, jer je MUP iskompromitovao zakonske norme i nije ih ispoštovao prilikom naručivanja opreme.

Đukanović je ocijenio da je zbog toga sada jedina mogućnost da se uvede uređaj koji će da skenira otisak prsta i uporedi ga sa bazom podataka. 

“To je tehnički jednostavno izvodljivo, nijesu potrebna prevelka sredstva, jer ako ostana ovakva elektronska identifikacija birača, da uređaji ne mogu da razlikuju neke kartice, crteže i sličice od stvarnih dokumenta, mislim da to ne može doprinijeti izgradnji povjerenja u izborni proces“, ocijenio je Đukanović.

On je u vezi sa registrom prebilašta kazao da se preko 80 hiljada birača koji nemaju prebivalište u Crnoj Gori nalazi u biračkom spisku.

“To treba riješiti tako što će MUP, koji sada vodi registar prebivališa, da uporedi bazu podataka biračkog spiska sa raznim evidencijama državnih organa – sa popisom stanovništva, sa bazom podataka zdrvstvenih osiguranuka i sa drugim bazama koje se tiču struje, vode i komunalija”, pojasnio je Đukanović.

On je dodao da će se za birača kojeg nema u popisu stanovjištva, niti je zdrasvteni osiguranik, pokazati sumnja da on ne prebiva u Crnoj Gori.

“Onda smo predložili da se tim biračima pošalje opomena ili obavještenje da u roku od 30 dana potvrde da imaju prebavište u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

On je ukazao da je to je tvrda ustavna norma, da glasač mora da ima prebivalište u trajanju od 24 mjeseca u državi u kojoj ostvaruje pravo glasa.

“Očekujemo da svi koji žele poštene izbore prihvate ove predloge”, poručio je Đukanović.

 

Send this to a friend