Politika

DIK potvrdila: Prekršajne prijave protiv 3570 birača

“Po sprovedenoj kontroli svih izbornih lista, u bazi podataka ima 56.977 validnih potpisa podrške birača, dok je 3570 birača koji su osim izborne liste na kojoj je potpis birača potvrđen, podržali još neku izbornu listu. Državna izborna komisija, na 56. sjednici od 24. septembra odlučila je da protiv njih pokrene prekršajne postupke u zakonskom roku”, navodi se u dopisu koji je DIK dostavio CDM-u odgovarajući na pitanje “da li je tačno pisanje medija o tome da ćete podnijeti prekršajne prijave protiv više od tri hiljade građana za koje sumnjate da su potpisali više od jedne izborne liste”.

Iz DIK-a su takođe istakli da je, u skladu sa članom 116 stav 1 tačka 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, propisano da će se novčanom kaznom od 500 do 2000 eura kazniti za prekršaj svako ko svojim potpisom  podržati više od jedne liste.

Državnoj izbornoj komisiji je dostavljeno ukupno 17 izbornih lista za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore, na izborima zakazanim 16. oktobra.

Sve podnijete izbornne liste u pogledu ispunjavanja uslova, kako navode,  zakonom propisanog potrebnog broja potpisa podrške birača provjeravane su na sledeći način:

“Provjeravano je da li je birač koji je svojim potpisom podržao izbornu listu upisan u birački spisak i da li je podržao samo jednu izbornu listu. Provjera podrške birača određenoj izbornoj listi, vršila se do utvrđivanja da izborna  lista ispunjava zakonski minimum za potvrđivanje. Izborne liste su provjeravane po redosledu dospjeća, što podrazumijeva da se kao validna podrška brača, koji je eventualno podržao više od jedne izborne liste smatra podrška koju je birač dao listi koja je prva predata Državnoj izbornoj komisiji. Podaci izborne liste koja je kasnije predata, upoređivali su se samo sa obrađenim podacima iz predhodnih lista”, navodi DIK.

 

 

    

Send this to a friend