Politika

DN: Bezbjednosne procjene septembarskih protesta: Očekuju se neredi

Za ovakav scenario već su, prema informacijama Dnevnih novina, angažovani ljudi iz kriminalnih grupa u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji. Njihov zadatak, kako se sumnja, biće, prevashodno, da isprovociraju incident sa policijom, a potom da udare na institucije države, kako bi izazivanjem haosa onima koji stoje iza protesta omogućili nasilno rušenje vlasti.

Nerede, prema podacima do kojih su došle Dnevne novine, pokušaće da izazovu i pojedine grupe navijača već poznate po svojim “nastupima” iz Nikšića, Bara i Podgorice.

“Cilj je da se stvori zapaljiva atmosfera koja će podstaći agresivno ponašanje, da se izazove strah i nesigurnost kod građana… Prva meta biće im policija. Za očekivati je da bude svakakvih pokušaja da se izazove incident i isprovocira njeno reagovanje, kako bi ubačene grupe mogle da manipulišu prisutnima na protestima, da ih “okreću” protiv institucija i izazovu opšte nerede. Sa svim mogućim scenarijima upoznati su predstavnici vlasti, kao i strane diplomate”, kaže izvor Dnevnih novina.

Prema saznanjima tog medija, ovih dana povećava se i tarifa za prisustvo na protestima. Građanima u prigradskim naseljima, mještanima seoskih područja nudi se od 200 do 300 eura da dođu 27. septembra.

Zbog mogućih i očekivanih scenarija tokom protesta u MUP-u, odnosno pri Upravi policije, formiran je Centralni štab na čijem je čelu direktor UP Slavko Stojanović.

Policija je, kako je rečeno, potpuno spremna i neće dozvoliti nikakav incident i napad na institucije, državnu i privatnu imovinu.

Send this to a friend