Politika

DN ekskluzivno: File preko Lukšića htio da “uredi” Crnu Goru i Balkan

Danas i sjutra na stranicama DN moći ćete da saznate kako se i s kojim ciljem rodila jedna ideja i kako se preko noći iz Fileovog kabineta pretvorila kao crnogorska, odnosno inicijativa našeg šefa diplomatije Igora Lukšića, na opšte zaprepašćenje Vlade Crne Gore koja tu inicijativu nikada nije razmatrala na sjednicama.

“Išao je File na živce mnogim političarima, velikom dijelu briselske administracije, zbog svog miješanja u unutrašnja pitanja pojedinih država regiona, posebno Crne Gore, ali da je samo to bilo u pitanju, on nikada ne bi bio smijenjen. Kap koja je prelila čašu bio je projekat Zapadni Balkan 6+ koji je smislio lično Štefan File u svom kabinetu sa svojim službenicima. Ali da bi to njegova ideja zaživjela, trebao mu je neko ko će se za nju uhvatiti. I pronašao je crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića. Tako je inicijativa Zapadni Balkan 6+ iz Fileovog kabineta izašla kao inicijativa Crne Gore. Odnosno, lična ambicija Štefana Filea preko noći je postala inicijativa ministra spoljnih poslova Crne Gore”, kaže evropski diplomata i saradnik Štefana Filea.

Sve što se od tog trenutka dešavalo potvrdilo je da se radilo o dobro razrađenom projektu za koji je teren ranije pripremljen.

Opširnije u Dnevnim novinama…

Send this to a friend