Politika

DN: Postupak protiv Stojanovića nezakonit, Danilović još ne zna koja su mu ovlašćenja

Za razliku od Nataše Starovlah-Knežević koju „goni“ jer nije poslušala da prekrši zakon i njegovom koordinacionom tijelu obradi podatke crnogorskih građana iz biračkog spiska, krenuo je u još jednu nezakonitu radnju, pokazujući osnovno neznanje o propisima po kojima je uređena državna uprava, navodi ovaj list.

Da se Danilović upoznao sa zakonima o državnim službenicima i namještenicima i unutrašnjim poslovima znao bi da nema zakonskog uporišta da ostvari svoju želju ili politički zadatak – da za „neposlušnost“ kazni direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, protiv kojeg je slavodobitno najavio disciplinski postupak, na pres konferenciji toliko hitnoj da je morao da napusti zajedničku sjednicu vladinih komisija, piše u tekstu DN. 

Kako ističu, Danilović ne zna, a morao bi da zna da, po Zakonu o unutrašnjim poslovima i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, disciplinski postupak može pokrenuti do nivoa glavnog policijskog inspektora, te da mu ovlašćenja koja ima ne dopuštaju da takvu mjeru preduzme protiv direktora Uprave policije i njegovih pomoćnika. Kako ministar misli da izvede kažnjavanje Stojanovića, ostaje da vidimo. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, ministar može da podnese predlog za razrješenje Stojanovića i da ga kandiduje Vladi i premijeru Milu Đukanoviću, sa kojim Danilović traži sastanak kako bi ga obavijestio o pokušaju policijskog „puča“ i vjerovatno, u tom kontekstu „neposlušnosti“ Stojanovića. Ukoliko se odluči na takav potez, Danilović mora ponuditi dokaze da direktor UP nije ispoštovao zakon. 

Uprava policije je odgovorila Daniloviću, obesmišljavajući njegovu priču o „puču“ činjenicom da je ministar imao informaciju o pokušaju nasilnog ulaska u zgradu parlamenta u vrijeme kad je ulazak pokušan. 

Ono što je vrlo simptomatično jeste da je skup bio zabranjen. Dnevne novine imaju informaciju da je zabrana uslijedila zbog toga što prijava okupljanja nije bila podnijeta u skladu sa zakonom. Međutim, neko je dozvolio okupljanje, a to po zakonu može biti samo MUP kao drugostepeni organ. Dakle, upravo je ministar Danilović trebalo da ima informaciju da se nešto priprema, budući da su on, ili njegovi saradnici, dopustili održavanje skupa. Uostalom, ministar je bivše radnike KAP-a primao na razgovor, tako da je bilo za očekivati da bude informisan o svim njihovim mogućim potezima, pišu DN. 

A što se tiče Stojanovića, u kratkoj izjavi za Dnevne novine rekao je da bi ovo bio prvi disciplinski postupak protiv njega u 40-godišnjem radnom angažmanu tokom kojeg je “promijenio” 14 ministara. 

Stojanović je u kratkoj izjavi za DN ponovio kako nijesu tačni navodi Danilovića, te da bi bilo logično da ga je ministar njega obavijestio o namjerama Janka Vučinića, budući da se radi ministrovom dojučerašnjem partijskom drugu.

Send this to a friend