Politika

Dogovor trojke: Funkcije po dubini na tri dijela

 

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović kazao je u izjavi za Portal Analitika da očekuje će se prijedlog kandidata naći na sjednici Vlade u četvrtak, kada bi trebalo da uslijedi i većina imenovanja.

Po Sporazumu o slobodnim i fer izborima, opoziciji pripada sedam direktorskih, devet pomoćničkih mjesta u javnim preduzećima kao i šest mjesta u upravnim odborima kompanija u većinskom vlasništvu države, koji bi trebalo da kontrolišu korišćenje državnih resursa u predizbornom periodu.

Izvor Pobjede iz opozicije kazao je da bi do četvrtka trebalo da budu i poznati kandidati za pomoćnička mjesta u ministarstvima zdravlja i prosvjete, kao i kandidat za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Socijalističkoj narodnoj partiji, prema saznanjima Pobjede, nijesu nuđene funkcije ,,po dubini“.

U Sporazumu je precizirano da opoziciji pripadaju direktorska mjesta u Zavodu za zapošljavanje, Fondu rada, Direkciji za saobraćaj, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za nekretnine i Fondu zdravstva. Opoziciji pripadaju i pomoćničke funkcije u Direkciji za javne radove, Investicionorazvojnom fondu, Poreskoj upravi, Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za nekretnine, Upravi carina, Upravi za šume, Fondu PIO, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, ZIKS-u, Upravi za inspekcijske poslove i Agenciji za elektronske medije.

Opozicija je pripremila i kandidate u bordu direktora kompanija u većinskom vlasništvu države, a to su: AD Elektroprivreda CG, AD Aerodromi CG, AD Pošta CG, AD Montenegro Airlines, AD ,,13. jul Plantaže” i DOO Monteput.

Predviđeni rok za implementaciju, u dijelu izbora članova Vlade, je do 15 dana od dana potpisivanja Sporazuma, a rok za postavljanje kadrova u državnoj administraciji je 10 dana od dana izbora članova Vlade.

To je samo prvi, preliminarni spisak. U drugom krugu biće imenovani i kontrolori iz opozicije po opštinama u svim javnim preduzećima, što je spisak od skoro 150 imena, rekao je Pobjedi izvor iz opozicije. Rok za sprovođenje tog dijela političkog dogovora takođe je 15 dana.

Izvor Pobjede iz opozicije je kazao da je odluka da Zoran Brđanin bude savjetnik ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića autonomna odluka novog ministra. Brđanin ima besprijekornu karijeru policajca, a školovan je i na prestižnoj FBI akademiji.

Send this to a friend