Politika

Doskozil: Austrija ostaje neutralna, a Crnoj Gori je mjesto u Alijansi

U crnogorskoj Vojsci i kompletnom sistemu odbrane odrađene su veoma zahtjevne reforme. U to se Doskozil, kaže, uvjerio.

Ovdje na terenu sam mogao da ocjenim da su rezultati odlični. Međutim ne dajem ocjene neke strane vojske, iz razloga što se i kod nas u Austriji dešavaju promjene i ne bih volio da neko iz drugog resora ocjenjuje spremnost naše vojske. Austrija je zainteresovana za jednu dobru saradnju i ukoliko budemo u stanju da do 2017. održimo ovaj nivo saradnje to stvarno dokazuje duboko uzajamno poštovanje. Mi na tom nivou želimo da stvorimo nove strukture i da ih proširimo”, kazao je on. 

On se osvrnuo i na problem terorizma.

“Sada u Austriji pokušavamo da nađemo odgovor na to pitanje, odnosno, koje stvari da rješavamo na nacionalnom nivou, a koje ne. Trenutno se nalazimo u procesu diskusuje. Zatim, moramo iz tih zaključaka izvesti koliko se to uklapa u projekat Evropske unije i kako se to uklapa u zajedničku odbrambenu politiku Evrope. Zato sam ubijeđen da odbrambena politika Evrope mora zajednički da se kreira. Mislim da je to najvažnije saznanje koje smo naučili iz aktuelne situacije”, istakao je Doskozil. 

Crna Gora je na vratima NATO-a, a Austrija je neutralna država. U Austriji se, kaže Doskozil, koncept neutralnosti ne dovodi u pitanje.

“Iz brojnih razloga neutralnost je poslala istorijska tekovina Austrije. Ta neutralnost je izrasla iz istorijske nužnosti. Mi trenutno u Austriji ne vodimo diskusiju o neutralnosti, ali učestvujemo u zajedničkoj evropskoj bezbjednosnoj politici”, poručio je on.

Crna Gora je dio nestabilnog regiona. Zato on smatra da je ulazak u NATO pravi put.

“Čvrsto sam ubijeđen da se za region moraju tražiti putevi koji obezbjeđuju stabilizaciju. Danas se stvari dešavaju jako brzo, prije nekoliko mjeseci niko ne bi ni povjerovao da će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU. Tako da se region mora fokusirati na onaj put koji donosi stabilizaciju. Mislim da je put stabilizacije regiona, put ka Alijansi”, ocijenio je Doskozil.

Migrantska kriza i Bregzit su uzdrmali Evropsku uniju i kompletno evropsko društvo. On objašnjava i koje Evropa pouke može da izvuče iz ove veoma komplikovane situacije.

“Glavna pouka je da se Evropa trenutno nebavi problemima svojih građana. Evropa nije uspjela da implemantira zajedničke procedure oko dobijanja azila, da osigura svoje spoljne granice i nije uspjela oko readmisije onih čiji je zahtjev za azili negativno riješen. To je samo jedan odsječak te migracione teme. Zatim se i dalje otvaraju pitanja da li smo socijalna, solidarna ili bezbjednosna zajednica. To su sva pitanja na koja bih odgovorio negativno”, mišljenja je Doskozil.

Govorio je i o budućnosti EU. 

“Što se tiče budućnosti, u Uniji već dugo govorimo o posljednjoj šansi za Evropu, mislim da je krajnje vrijeme da Komisija postane svjesna toga i da stavi na sto rješenje za ove probleme u suprotnom slučaju se razvja nešto, što je već trend, da države same moraju nalaziti rješanja i same ih implementirati. Da bi se to spriječilo Evropi su potrebne jake ličnosti koje su u stanju da se fokusiraju i na nacionalne intetrese. Trenutno ne vidim te jake ličnosti kao vođe najjačih evropskih institucija”, zaključio je Doskozil..

Send this to a friend