Politika

DPS Cetinje: Konstatacije o političkim lutanjima nijesu se odnosile na SDP

Podsjećamo, Odbornici Socijaldemokratske partije SDP napustili su današnje zasijedanje Skupštine na Cetinju zbog uvreda upućenih predstavnicima drugih političkih partija, uključujući i SDP.

Kako su kazali, odbornik DPS-a Momčilo Martinović je u svog izlaganju poručio političkim partijama “čiji korijeni nijesu na Cetinju” da napuste Cetinje.

Tim povodom, u cetinjskom DPS-u navode da se kolege iz SDP-a oglašavaju naknadnim saopštenjima, u kojima preovladavaju iluzije i zablude, koje su daleko od činjeničnog stanja.

“Ovog puta, kolege iz SDP osjetile su se prozvanim zbog tvrdnje da pojedini politički subjekti na Cetinju treba dobro da razmisle kuda dalje sa kružnog toka, kao i da je za dio njih upitan politički korijen, ali i politička budućnost na Cetinju. U tom kontekstu, Martinović je preporučio da odrede svoj pravac djelovanja u odnosu na kružni tok, odnosno da izaberu put prema gradu– što u ovom slučaju simbolizuje zajednički rad u interesu Cetinja– ili da se, u suprotnom, opredijele za drugi smjer”, istakli su u DPS-u.

U toj partiji tvrde da se konstatacije o političkim lutanjima nijesu odnosile na SDP. 

“Ukoliko su se oni pronašli u navedenim tvrdnjama – to, zaista, nije naš problem”, poručili su u DPS-u.

Demokrate: Nedopustive i nepodnošljive izjave odbornika DPS-a

Demokrate Prijestonice najoštrije su osuđuju fašizam u Skupštini Prijestonice koji se emituje iz redova Demokratske partije socijalista DPS, saopšteno je iz te stranke.

Član Glavnog odbora Demokrata Bojan Rajević smatra da su izjave, poput one Martinovićeve, nedopustive u društvu koje, makar i deklarativno, počiva na idejama antifašizma.

“Takve izjave, osim što su nedopustive, i nepromišljene su. Ako odbornik Martinović toliko želi da Cetinje napuste partije čiji korijeni nijesu na Cetinju, možda bi bilo najbolje da mu tu želju usliši partija kojoj pripada jer, znano je svima, ni njeni korijeni nijesu na Cetinju, nego tamo odakle su, ne tako davno, progonili upravo partiju čiji korijeni jesu bili na Cetinju“, istakao je Rajević.

Prema njegovim riječima, DPS i dalje ima ambiciju da progoni svakoga ko se po bilo kom, pa i najbeznačajnijem osnovu, razlikuje od njih i sa tim, kako ističe, neće prestati sve dok crnogorski građani konačno ne smognu hrabrosti da ih svrgnu sa vlasti.

Demokrate pozdravljaju odluku odbornika SDP-a da, u cilju očuvanja digniteta Skupštine Prijestonice, napuste zasijedanje u trenutku kada se šalju takve poruke, ali smatraju da postupak odbornika DPS-a zahtijeva znatno strožu reakciju. 

“Umjesto izvinjenja, morala bi se tražiti krivična odgovornost za nosioce poruka kojima se širi mržnja i netrpeljivost. Mi, u Demokratskoj Crnoj Gori, uvjereni smo da ni građani Cetinja koji su na prethodnim lokalnim izborima glasali za DPS to nisu učinili zato da bi se Cetinje trovalo najsumanitijim idejama iz prošlosti kojima nas sve pokušavaju natjerati da zaboravimo na ključne probleme našeg Cetinja, kao što je prezaduženost koja je upravo metastazirala jučerašnjim utvrđivanjem Prijedloga za novo kreditno zaduženje Prijestonice. Uvjereni smo, takođe, da Cetinje registruje sve nečasne radnje DPS-a u ovom mandatu, te da će na prvim narednim izborima povjerenje ukazati opozicionim partijama, Demokratama pogotovo“, zaključio je Rajević.

Nova: Ekstremistička izjava u skladu sa ideologijom DPS-a

U Novoj srpskoj demokratiji Nova kažu da nijesu iznenađeni današnjim stavom DPS-a da sve partije “čiji korijeni nijesu na Cetinju” napušte taj grad. 

“Takva ekstremistička izjava je u skladu sa logikom i ideologijom DPS-a i manirima predsjednika te stranke i njenog novog ideologa Tarzana, samo što je u ovom slučaju jedan očigledni politički amater, naglo “istrčao” i razotkrio pozadinu toga projekta”, saopšteno je Nove.

U toj partiji ističu da se ne prepoznaju u ovoj prijetnji, jer, kako navode, srpska politička i nacionalna misao ima najjače korijene i utemeljenje u ovom gradu i stvarala je Cetinje, naročito kroz Petroviće. 

“Međutim, ovakvi stavovi DPS-a su nekorektni prema nekima drugima, koji su 2006. više pomogli da Cetinje bude prestonica nego brojna čuvena istorijska mjesta u ovoj opštini. Evo, naprimjer, Gornje i Donje Mide u opštini Ulcinj su više glasova priložile za nezavisnost Crne Gore i da Cetinje bude prestonica, od mnogih cetinjskih mjesnih zajednica i postavlja se pitanje čemu ovakve prijetnje, i o kakvim se korijenima radi. DPS je sigurno posljednja politička opcija koja može govoriti o korjenima na Cetinju i Crnoj Gori, jer je ova stranka mijenjala političke pozicije više puta i kao takva ona nema korijene nigdje, osim što ponašanje njenog vrha često podsjeća na neke krugove iz Čikaga tridesetih godina prošlog vijeka”, naglašeno je u saopštenju.

Ako je cilj ovakve izjave bio da se nekom političkom protivniku zaprijeti protjerivanjem sa Cetinja, onda se, smatraju u Novoj, radi o primitivizmu i čistom šovinizmu i prizivaju se metode sa početka prošlog vijeka kada je vlast sa Cetinja na svoje političke neistomišljenike slala bajičke “toljagaše”. 

“Današnja vlast, oličena u DPS-u, najviše se oslanja na krađu, udbu i organizovani kriminal, koji, ipak, neće biti dovoljni da spriječe odlazak ove partije u političku prošlost”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend