Politika

DPS: Koalicioni sporazum odavno krši isključivo SDP

“Sada već tradicionalnim skupštinskim neglasanjem za bilo kakav prijedlog Vlade, koji su podržavali i ministri iz njihove partije, SDP samo dokazuje kako i u kojoj mjeri je izigrala izbornu volju građana, koji su im ukazali povjerenje da vrše vlast zajedno sa našom partijom i ostalim koalicionim partnerima”, kazali su u DPS-u. 

Dugačak je, ističu, spisak sve onoga što je SDP uradila suprotno ne samo koalicionom sporazumu, već i Ustavu Crne Gore.

“Osim što je svojim djelovanjem tokom nekoliko godina zaustavila i odbila nekoliko milijardi eura direktnih stranih investicija u kapitalne razvojne projekte, SDP je zajedno sa opozicijom izglasavala zakone koji su u potpunoj suprotnosti sa najvišim državnim aktom, što je u više navrata potvrđivao i Ustavni sud. Da ne zaboravimo, i loši zakoni koštaju, kako novca, tako i dragocjenog izgubljenog vremena da se popravi učinjena šteta, a strogo poštovanje Ustava treba da bude osnovni pokazatelj našeg demokratskog napretka i spremnosti da postanemo punopravna članica NATO i EU. Čak ni kada SDP nije, u skladu sa koalicionim sporazumom, podržala našeg predsjedničkog kandidata i punim kapacitetom učestovala u antikampanji, DPS nije dovela u pitanje funkcionisanje koalicije, jer smo smatrali da ni jedno kadrovsko pitanje nije važnije od stabilnog funkcionisanja državne politike i servisa građana”, ističu u DPS-u. 

Poručuju da su za njih ekonomski i demokratski razvoj države prioriteti ne samo koalicionog sporazuma, već ukupne državne politike.

“I to su glavni razlozi zbog kojih smo često i daleko prelazili granice demokratske tolerancije političke neprincipijelnosti našeg koalicionog partnera. Za SDP je, očigledno, prioritet svih prioriteta, i u sporazumu i u državi, umjesto kapitalnih razvojnih projekata koji direktno utiču na povećanje kvaliteta života svih građana, isključivo rješavanje njihovih partijskih kadrovskih problema”, tvrde u DPS-u. 

Oni su saglasni sa stavom SDP-a da svaki poslanik i odbornik treba da glasa prema sopstvenom nahođenju i stavovima.

“Ali bi svakako bilo korisno i politički principijelno da iz SDP-a konačno dođe i objašnjenje da li se takav princip odnosi i na delegate njihovog Kongresa, s obzirom na to da nikada nijesu demantovali navode svojih dojučerašnjih partijskih kolega da je dobar dio delegata glasao pod strogim nadzorom. Dakle, tolika priča o navodnoj zaštiti državnih interesa i demokratskih principa zapravo je samo puštanje magle kako bi se prikrili stvarni ciljevi, prije svega što bolje i finansijski isplativije pozicioniranje kadrova SDP-a uoči narednih parlamentarnih izbora”, zaključuju u DPS-u

Send this to a friend