Politika

DPS ne mijenja stav o crkvi, jačati državni identitet

Nacrt Statuta i programa partije uradili su timovi DPS-a na čelu sa potpredsjednikom stranke Svetozarom Marovićem i članom Predsjedništva i Duškom Markovićem.

U nacrtu programa DPS-a nema značajnih novina u odnosu na program koji je usvojen na prošlom Kongresu-članstvo u EU i NATO su ključne odrednice programa. Prema saznanjima Pobjede, najjača partija u Crnoj Gori neće mijenjati programski stav o statusu crkve u Crnoj Gori, jer su nacrtom ostale gotovo iste formulacije koje su postojale i u programu koji je usvojen na Kongresu 2011. godine.

Pošto su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori podijeljeni, prevazilaženju ove podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta i međunarodnog sklada navodi se i u novom nacrtu programa. Programski stav DPSa o crkvi su kritikovale obje pravoslavne crkve- Srpska pravoslavna crkva kao i Crnogorska pravoslavna crkva sa različitom argumentacijom.

Novinu na Kongresu predstavlja usvajanje akcionog plana kojim će se, kako se navodi u predlogu, jačati crnogorski državni identitet.

“DPS će u akcionom planu, koji će biti predložen Kongresu na usvajanje, dodatno insistirati na afirmaciji državnog identiteta Crne Gore, koji predstavlja skup svih nacionalnih, vjerskih i kulturnih identiteta građana koji žive u njoj”,  stoji u dokumentu.

“Jače povezivanje i poistovjećivanje građana sa državom, njenim obilježjima i multietničkim, multikonfesionalnim i multikulturnim principima na kojima počiva država predstavljaju najbolji put za prevazilaženje svih podjela u društvu”, navodi se u akcionom planu.

Dodaje se da je Crna Gora prepoznata svugdje u svijetu kao pozitivan primjer.

Kompletan program i Statut kao i akcioni plan prema okvirnom planu Predsjedništva trebaju da budu gotovi do 25. maja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dusan   Madzarovic
Gost
Dusan Madzarovic

MAROVIC NEPOZELJAN I MAROVIC NEPOZELJAN I NEREALAN ZA RJESAVANJE PROBLEMA C P C. DPS je trebao ukljuciti ljude od struke—istoricare, sociologe i teologe. Ova ISTINA je u vezi CPC svima poznata u Crnoj Gori i nije potrebno neko veliko dokazivanje, a opet se nista ne rjesava i tako ce biti sve dok je Risto Cirov Radovic ziv. DPS-u kapa dole… Više »

mina
Gost
mina

Mozete misliti kakva je
Mozete misliti kakva je partija DPS,kada im vrednosni sistem proklamuje Sveto Marovic,milioner.

NiK
Gost
NiK

Pod hitno da se saziviPod hitno da se sazivi slobodarsko Crnogorsko Srpstvo. Znase kosu Crnogorci….Raska i Zeta su sestre jedan narod. Ova teritorija danasnje Crne Gore bila je Duklja pa Banovina Zetcka i najposle Crna Gora.Niesmo mi ponikli iz Gore necesove Crne ili Zelene mi smo Srbski tici Nemanjici.Onaj ko zatire istoriju Srbstva naseg zatire i Crnu Goru. Povrat trobojke… Više »

MILOJKO
Gost
MILOJKO

NAPIŠI MILO POPOVIĆU KAD SI
NAPIŠI MILO POPOVIĆU KAD SI KURAŽAN CRNOGORCI NIKAD NISU IMALI CRKVU,CRNOGORCI NE POSTOJE SVE JE TO SRPSKO,NEMA CRNE GORE NAPIŠI DA LJUDI VIDE ŠTA MISLIŠ TI I DRUGI KOJI NEGIRAJU SVOJE.KAD BUDEŠ DOMA ZAMISLI SE MALO PITAJ SE “JESAM LI JA NORMALAN?”

Knelaš
Gost
Knelaš

Samo čekam da donesu odluku
Samo čekam da donesu odluku da se izdvaja 2-3 centa po litru goriva da se plaćaju vjernici NVO CPC. A dokle više nesreće, dokle?

Milo Popovic
Gost
Milo Popovic

Ma koje dvije crkve? Do kada
Ma koje dvije crkve? Do kada cete onu nvo registrovanu u mup Cetinje nazivati vjerskom ustanovom, koliko imaju vjernika zasto ne napisete? Pa zasto nikad ne spomenete crnogorsku katolicku crkvu?

Anonimni
Gost
Anonimni

To u prevodu znaci zavadjati
To u prevodu znaci zavadjati i dijeliti pravoslavno stanovnistvo koga su DRPSovci proglasili za neprijatelja .

"nezavisni intelektualac"
Gost
"nezavisni intelektualac"

…Od svega po malo, za
…Od svega po malo, za svakog po nešto… na kraju, magla i prašina…

Send this to a friend