Politika

DPS: Rožaje se ponovo zadužuje, ne poštujući propise

Kako navode u saopštenju, razlog napuštanja sjednice je prije svega pravne prirode, jer se rožajska lokalna uprava u veoma kratkom roku po drugi put zadužuje, ne poštujući propise, a nužan uslov za donošenje ovakvih odluka su bili rebalans budžeta za 2015. godinu i izrada sanacionog programa, što nije urađeno.

“Imajući u vidu da su sve odluke o kreditnim zaduženjima u 2015. godini donešene suprotno zakonu, Klub odbornika DPS je odlučio da svojim prisustvom ne daje legitimitet donošenju nezakonitih odluka. Posebno nas zabrinjava činjenica da je cjelokupni iznos novog kreditnog zaduženja od 3,5 miliona eura, sa pripadajućom kamatom od 560 hiljada eura na teret poreskih obveznika, isključivo namijenjen za potrošnju i neracionalnosti koje su nastale kao posledica enormnog zapošljavanja od dolaska na vlast nove koalicije”, navodi se u saopštenju.

Zabrinjava ih i činjenica da su dugovanja nove vlasti za godinu i po dostigla čak 5,5, odnosno oko 6,5 miliona eura, sa pripadajućim kamatama, što je iznos koji DPS ni u jednom trenutku nije dugovao za 16 godina koliko su vršili vlast.

“Novo opterećenje za Opštinu nas dovodi do zaključka da se ovakvim nedomaćinskim odnosom zaustavlja razvoj Rožaja i dovodi u pitanje realizacija vitalnih infrastrukturnih objekata kao što su gradski kanalizacioni sistem, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i sekundarni primarni vodovod. Smatramo da su nepoštovanje zakona i neracionalnost postali pravilo ponašanja nove vlasti, te ćemo iz tog razloga razmisliti da li ćemo i u budućnosti učestvovati u radu lokalnog parlamenta, obzirom da ne želimo da budemo sudionici odluka koje imaju dalekosežno štetne posledice po građane”, zaključuje se u saopštenju predsjednika Kluba odbornika DPS Rožaje Ruždije Kalača.

 

Send this to a friend