Politika

Drecun o Ugovoru DF-a: Lijepo, ali nemoguće

To što je Demokratski front ponudio građanima Ugovor o novom početku kojim je predviđeno da budu otpisani neizmireni dugovi za utrošenu stuju i vodu, ukoliko taj politički savez konstituiše vlast, dobra je ali nerealna ideja, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun. 

“Najgrublja procjena koja može u ovom trenutku da se uradi jeste da bi saldo svih otpisa bio 200 miliona eura. Primamljiva ideja da živite u društvu u kojem ne morate da plaćate svoje obaveze, lijepo ali nemoguće”, kazao je Drecun za radio Antenu M.

Ugovor o novom početku koji nude građanima, u susret najavljenim protestima 27. septembra važio bi, kako je objasnio jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, za sve građane. Drecun dodaje da Ugovor o novom početku ima za cilj da animira građane i politički ih privuče da obrate pažnju na DF.

“Plasirati jednu takvu ideju možete da animirate samo jedan mali procenat neukog stanovništva, jer ostali koji iole razmišljaju shvatiće lako da je to nemoguće. To nije ni politički fer ni ekonomski izvodljivo”, ocijenio je Drecun.

On kaže da su utopisti 19. vijeka Sen Simon i Šarl Furije imali sličnu ideju u SAD u namjeri da doprinesu stvaranju boljeg, društvenog uređenja.

“Poznato mi je da se u SAD prije nekoliko stotina izvodio jedan takav eksperiment ali to je u ozbiljnim državama nemoguće jer bi to značilo da bi se preduzeća vrlobrzo našla u teškoj situaciji što bi se vrlo brzo obilo o leđa građanima. Mnogo toga su oni obećali”, podsjetio je Drecun.

Obećali su takođe da ukoliko dođu na vlast, za vlasnike čije porodice žive u nelegalnom izgrađenom objektu, legalizacija biti besplatna.

Send this to a friend