Politika

Dritan Abazović najaktivniji, dio DPS-a ne pali mikrofon

On se javio za riječ čak 87 puta, a govorio je ukupno 3 sata i 54 minuta.

Odmah iza njega po aktivnosti je najstarija poslanica u ovom sazivu parlamenta Jelisava Kalezić, koja je 83 puta uzela riječ i govorila 2 sata i 50 minuta.

Treći po aktivnosti je lider Liberalne partije Andrija Popović koji se iz skupštinske klupe obratio 74 puta i govorio 2 sata i 27 minuta, a četvrti šef kluba nezavisnih poslanika Mladen Bojanić sa 68 javljanja i sat i 53 minuta priče.

Ovi podaci odnose se na period od početka godine do 20. juna i važe samo za plenarnu salu u zgradi Skupštine u Podgorici.

Konferencijski sistem bilježi vrijeme govora i broj javljanja na osnovu aktivnog mikrofona.

Kako je objašnjeno iz parlamenta, za sjednice koje se održavaju van Velike sale nije moguće obezbijediti statističke podatke.

Kako je, po prirodi posla, mikrofon često upaljen predsjedavajućima dok vode sjednicu izostavljeni su podaci za doskorašnjeg šefa parlamenta Ranka Krivokapića i sadašnjeg Darka Pajovića, kao i za potpredsjednike Milutina Simovića, Šulja Mustafića i Branka Radulovića.

Povratak Fronta Iako su poslanici Demokratskog fronta bojkotovali parlament prvih četiri mjeseca ove godine, to su nadoknadili aktivnošću u prethodnih mjesec i po. Tako status najaktivnijeg može uskoro pripasti nekome iz kluba DF-a, jer su lider Demokratske narodne partije Milan Knežević i njegov kolega Predrag Bulatović uspjeli da se jave po 61 put za riječ i govore 2 sata i 5 minuta, odnosno 2 sata i 12 minuta.

Lider PzP-a Nebojša Medojević javio se za riječ 52 puta, a govorio je ukupno 2 sata i 10 minuta, a predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić sa poslaničkog mjesta obratio se 37 puta i pričao sat i 33 minuta.

Šef poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović javio se za riječ 48 puta, a govorio sat i 20 minuta.

Njegove stranačke kolege iz Nove Emilo Labudović i Slaven Radunović javili su se po 40 puta i pričali sat i 28 minuta, odnosno sat i 14 minuta.

Razlog sa intenzivnu aktivnost poslanika Fronta u ovako kratkom periodu leži u tome što članovi tog saveza smatraju da su u “medijskom mraku“ pa direktan televizijski prenos Skupštine koriste za obraćanje građanima. Po sopstevom priznanju, sjednice parlamenta pretvorili su u “tribine Fronta”.

“Ovime je tribina DF-a, za danas, završena. Zahvaljujemo se gospodinu Pajoviću na njegovom učešću u njoj i uspješnom vođenju. Pozivamo vas da u ponedjeljak nastavimo istim tempom”, kazao je na kraju sjednice u petak Emilo Labudović.

Vlast i opozicija

Za razliku od opozicije, građani koji prate prenos Skupštine neće toliko često gledati nekoga iz vladajuće DPS. Ta stranka se ne može pohvaliti brojem javljanja, a najaktivnij i u njenim redovima je Obrad Mišo Stanišić, koji se javio za riječ 36 puta i govorio ukupno 36 minuta.

Slijede: Miodrag Vuković sa 18 javljanja i 38 minuta priče, Predrag Sekulić sa 17 javljanja i 35 minuta govora, Tarzan Milošević sa 16 javljanja i 27 minuta, kao i Zoran Jelić sa 15 javljanja i 28 minuta obraćanja iz skupštinske klupe.

S druge strane, Socijalistička narodna partija je veoma aktivna, a šef kluba te stranke Aleksandar Damjanović ukupno se za riječ javio 59 puta, a govorio 2 sata i 22 minuta.

Lider SNP-a Srđan Milić sa poslaničkog mjesta obratio se 55 puta i pričao ukupno sat i 55 minuta.

Odmah iza njega su Snežana Jonica sa 45 javljanja i sat i 41 minut priče i Danijela Marković sa 36 javljanja i sat i 15 minuta govora u plenarnoj sali.

Među poslanicima SDP-a najaktivniji su Rifat Rastoder, koji se za riječ javio 27 puta i govorio sat i 9 minuta.

Zatim Izet Bralić i Džavid Sabović koji su se javili po 25 puta i govorili sat i 4 minuta, odnosno 51 minut i Draginja Vuskanović koja se javila 21 put i 53 minuta govorila sa skupštinskog mjesta.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić javila se za riječ 36 puta i govorila sat i 15 minuta, a njen kolega Goran Tuponja 28 puta i pričao ukupno jedan sat.

Dio DPS-a ne pali mikrofon

Ima i poslanika koji se uopšte nijesu javljali za riječ, a svi su iz redova najbrojnije partije u parlamentu DPS-a.

Sudeći po podacima konferencijskog sistema nijednom se, od početka godine do 20. juna 2016, u Velikoj sali za riječ nijesu javili Šefkija Murić, Veljko Zarubica, Saša Pešić, Rešid Adrović, Slobodan Krušo Radović, Žana Filipović, Željko Aprcović, Radivoje Nikčević i Husnija Šabović.

Među manje aktivnima su i Halil Duković, Vuk Roćen, Maida Bešlić, Branko Čavor i Jasmin Sutović koje je sistem registrovao da su se javili jednom.

Send this to a friend