Politika

Đukanović: Ako bi sjutra bio održan referendum pobijedila bi opcija-ZA NATO

On je govorio na posebnom panelu “Crna Gora kuca na vrata NATO”, na kojem je prezentovao planove u susret očekivanom pozivu za članstvo u Alijansi do kraja godine, prenosi Antena M. Crnogorski premijer je podsjetio da je uoči samita u Kardifu podrška crnogorske javnosti članstvu bila oko 46 odsto. 

Pošto je tada pozivnica izostala, uslijedio je blagi pad podrške ali ubrzo i intezivna kampanja Vlade.

„Rast podrške za posljednjih mjesec dana je pet odsto. Realizovali smo dva istraživanja javnog mnjenja, prema istraživanje jedne beogradske agencije podrška javnosti je porasla na 41 odsto, prema istraživanju jedne crnogorske agencije to je već 42 odsto. Jednako tako dolazi do procentualnog pada onih koji su protiv NATO-a“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima vrlo je važan i podatak da je na pitanje –Da li mislite da će Crna Gora biti članica NATO-a?, u jednom slučaju 64 odsto u drugom 66 odsto kaže da misli i da nema nikakv problem sa tom okolnošću i da je pripravan da živi u zemlji koja je članica NATO-a. 

„Na pitanje –Ako bi se sjutra organizovao referendum na temu da li Crna Gora treba da bude članica ili ne?, u jednom istraživanju 47 odsto kaže da bi glasalo za a 43 protiv. U drugom istraživanju 44 odsto kaže da bi glasalo –za, a 40 odsto protiv. Ukoliko bismo teorijski sjutra imali referendum na tu temu taj referendum bi odnio pobjedu ove opcije za članstvo u NATO. Mi u ovom trenutku ne razmišljamo o organizaciji referenduma. Naš Ustav je takav da obezbjeđuje donošenje odluke u Parlamentu. I nijesmo još finalno profilisali o tome kako će se Crna Gora odlučiti nakon upućenog poziva“, naglasio je Đikanović. 

On je istakao da je problem otpora crnogorskom članstvu u NATO nije nepoznat. 

„To je problem zloupotrbe emocije jednog dijela javnosti koja je bila protiv crnogorske nezavisnosti 2006. Oni su predstavnici ostajanja ne samo Crne Gore, nego Balkana, u onoj staroj istorijskoj matrici ideoloških zabluda. Oni nijesu bili samo zagovornici protiv crnogorske nezavisnosti nezavisnosti, nijesu bili samo zagovornici da ostanemo u zajednici sa Srbijom, oni su zagovornici velike Srbije, velikodržavnih projekata u regionu. Taj dio javnosti je još živ“, smatra on. 

Đukanović je poručio da Crna Gora želi da bude dio NATO-a jer želi da nastavi sa implementacijom sistema vrijednosti koje oličavaju NATO i Evropsku uniju, zbog regionalne sigurnosti ali i da bi podstakla put ka EU.„Mislim da je važno za NATO da nastavi sa prestižom na globalnoj sceni. Mislim da je dobro za svaku organizaciju da ima nove članice, velike i male, koje dijele iste vrijednosti. Posebno mislim da je za NATO važno da dobije jednu takvu članicu koja će biti podsticajna i za druge zemlje regiona, u regionu kakav je Zapadni Balkan“, istakao je Đukanović.

On je ponovio da je Balkan područje ne samo NATO uticaja nego i drugih uticaja, koji su izrazito anti-NATO orjentisani. 

„Prema tome za mene bi da sam u poziciji da odlučujem u ime NATO-a bilo veoma važno da NATO ostvari prestiž svog sistema vrijednosti u jednom evropskom regionu“, zaključio je Đukanović.

GLOBSEC Forum se smatra jednim od najprestižnijih u Evropi i i ove godine je okupio visok nivo učesnika, koji razmijenjuju mišljenja o ukrajinskoj krizi, sajber bezbjednosti i drugim pitanjima od značaja za bezbjednosnu arhitekturu Evrope, kao i na globalnom planu. 

Premijer Đukanović će na marginama skupa danas imati i niz bilateralnih susreta .

Send this to a friend