Politika

Đukanović: Ako Ključ osvoji više od 15 odsto, svakog njihovog glasača nosiću na leđima

“Pročitao sam izjavu lidera koalicije koji kaže da je Velika koalicija Ključ na 22 odsto, a DPS samo na 37. Zamislite, velika koalicija na 22, a DPS na 37, što je 15 odsto vise. A ni to nije tačno, jer je DPS na 40 do 44 odsto. Ako Ključ postigne rezultat veći od 15 odsto, ja ću na leđima da ponesem svakog njihovog birača koji bude preko 15 odsto”, kazao je Đukanović novinarima u Pljevljima.

Upitan da prokomentariše najave DF-a da će organizovati proteste u slučaju da ne pobijede na izborima, Đukanović je rekao to ubjedljivije od bilo čega govori da su spremni za poraz.

“Ako vam neko kaže – ako ne pobijedimo, bićemo na ulicama, to znači da je svjestan da neće pobijediti i da bi želio da pokuša da nasiljem prekroji izbornu volju građana”, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, to je vrlo dosljedno i u duhu onoga što je politička kultura DF-a.

“Tako da nema nikakvog iznenađenja, ali nema iznenađenja ni kada je u pitanju kapacitet države da to apsolutno odbije i da sačuva stabilnost”, rekao je Đukanović.

On je kazao da opozicija u kampanju “primjećuje uobičajeno nedosljedno da se DPS bavi pitanjima koja su oni postavili na dnevni red”.

Đukanović je upitao čime bi se bavila vlast ako opozicija najavljuje da će u slučaju da pobijedi revidirati sve ključne elemente državne politike do sada.

“Podsjetiću da su kazali da bi preispitali našu orijentaciju da budemo sastavni dio evropske politike, jer su najavili da bi revidirali neka ključna spoljno politička opredjeljenja Crne Gore, a sastavni dio pripadnosti evropskoj politici je poštovanje onoga što je vanjska i bezbjednosna politika EU”, rekao je Đukanović.

On je kazao i da je opozicija najavila da će preispitati neke odluke koje je država donijela u odnosu na svoje susjede.

“Podsjetiću da su najavili da bi preispitali državno pravni status Crne Gore o kome su građani odlučili. Šta onda treba da kaže državna politika? Samo kaže da bi to bilo nerazumno i prekopavanje po istoriji, što opozicije jedino želi da radi”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, vlast umjesto toga želi da gleda naprijed.

“Želimo da vjerujemo su ova pitanja o kojima govori opozicija valjano riješena i da treba da se usredsredimo na pitanja budućnost. Primarna pitanja u budućnosti su pitanja ekonomskog razvoja i unaprjeđenja kvaliteta žuvota”, rekao je Đukanović i dodao da u predizbornoj kampanji govori i o jednim i o drugom stvarima.

“Naš kompletan program je program kojim se definiše put ekonskomog prosperiteta i unaprjeđenja kvaliteta života”, kazao je Đukanović

Na pitanje kako komentariše to što je Svetozar Marović priznao da je šef kriminalne grupe, i da li će to uticati na rezultat izbora, Đukanović je rekao da je više puta govorio o tome, i da se ta tema pojačava u kampanji.

“Ta se tema pojačava od naših konkurenata, koji očigledno nemaju čime drugo da se predstave, do manipulacijama. Tako da je sada, u nedostatku argumenata, na sceni priča o tome kako će to pokopati šanse DPS-a. Neće”, poručio je Đukanović.

On je podsjetio da se to dogodilo prije više mjeseci, a da su u međuvremenu postojala razna istraživanja javnog mnjenja.

“I ona govore da je DPS u zoni podrške od 40 do 44 odsto crnogorske biračke javnosti, a da oni koji nas kritikuju i kojima je to jedini argument se muče oko tri odsto, ili koji procenat ispod toga”, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je to očajnički pokušaj malih partija da poprave svoj rejting “time što će bacati drvlje i kamenje na DPS”.

“DPS je partija ljudi koji su, kao i drugi ljudi, satkani od dobrih osobina i od mana. Prema tome, netačno bi bilo tvrditi da u onome što smo mi radili nije bilo grešaka, ali mislimo da su apsolutno dobre strane politike koju smo vodili i da su one dovele do ovog temelja o kojem danas govorimo, koji nam obezbjeđuje da možemo, poslije 35 godina, da otvorimo jednu ovakvu investiciju”, naveo je Đukanović.

On je ponovio da DPS nije dao mandat nikome da učini bilo šta nezakonito.

“DPS je dao mandat da se postupa u skladu sa zakonom i interesima države. Ako je neki pojedinac sebi dao slobodu da to pravo iskoristi na drugačiji način, on će onda podnijeti i teret odgovornosti za to”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, koliko se god njihovi konkurenti trudili da generalizuju tu odgovornost na DPS, to nije moguće.

“A dozvolite da nije ni fer. Čitam da to vrlo pomno posljednjih dana radi naš dojučerašnji koalicioni partner, onaj kojeg bih sad ja trebalo da opomenem da je njihov dojučerašnji funkcioner takođe morao da, po nalogu tužilaštva,koristeći institut odloženog gonjenja, dakle takođe neku vrstu pogodbe, plati određeni finansijski iznos za ono što, očigledno, nije učinio u skladu sa zakonom” , naveo je Đukanović.

 

Send this to a friend