Politika

Đukanović do daljnjeg vodi MVPEI: Jasavić potpredsjednica Vlade, Mugošu za ministra

Kako je dodao, to će pitanje biti formalizovano na sjednici Vlade u četvrtak, a o pomenutom prijedlogu ministara treba da glasa Skupština kako bi oni bili izabrani i već naredni dan radili u punom kapacitetu.

“U međuvremenu je krenuo proces obnove u MVPEI, pogotovo u vezi sa prvim saradničkim mjestima ministra. Vjerujem da se ova situacija neće odraziti na kvalitet obaveza koje Crna Gora ima na planu i integracija i ukupnog vođenja spoljne politike“, rekao je Đukanović.

Naveo je i da radi na izboru novog ministra i sagledava sva moguća rješenja, prenosi Mina. 

“Pokušavam da dođem do rješenja koje bi moglo biti dugoročno a ne kratkoročno. Između nekoliko zahtjevnosti pokušavam da definišem najbolje rješenje. Čim ga budem imao predložiću ga“, kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše navode potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića kako su opozicioni ministri opstruirani, Đukanović kaže da te ocjene nemaju argumentovano utemeljenje.

“Znam o čemu priča Vujović i usaglasili su se da jedan broj opozicionih članova ima interesovanja za nešto što nije predviđeno ni Sporazumom ni Lex specialisom. Ima ambiciju da preduzme nadležnosti drugih državnih organa”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako neko treba da pravi reviziju poslovanja Vlade i državnih organa za to u sistemu postoji nadzorna institucija.

“To ne pripada bilo kojem ministru iz vlasti ili opozicije. Sam sam bez ičijeg podsticaja, inicirao ulazak opozicionih ministara u Vladu. Nijesam to inicirao da bi bili opstruirani niti da bi smo pravili farsu. Više puta sam potpredsjedniku Vujoviću i ministrima kazao sve što je predviđeno političkim sporazumom i zapisano u Lex specialisu”, dodao je on. 

Prema njegovim riječima, u posljednje četiri godine u Crnoj Gori su se najviše manifestovale slabosti u političkom sistemu. 

“Slabosti koje je generisalo jedno neočekivano, neodgovorno ponašnje jednog od partnera u vladajućoj koaliciji čime je usporeno funkcionisanje političkog sistema a samim tim i donošenja odluka i rad administarcije”, naveo je Đukanović.

Taj problem će, kako uvjerava, sada biti riješen i postoji pretpostavka za nastavak efikasnog procesa odlučivanja o razvojnim pitanjima, efikasnim radom administracije, a samim tim preptostavki za brži ekonomski rast.

Takođe, na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a razgovaralo se i o kvalitetima servisa koji treba građanim da pruži vlast.

“Tu smo objektivno sagledali šta je napravljeno u četiri godine, šta su izazovi sa kojima će se suočavati i ova i naredna Vlada i prepozanali odgovornosti na tom planu imajući vidu da ti servisi čine važan aspekt kvaliteta života svakog građanina”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sjednica Savjeta je bila prilika da se govori o prioritetima odgovorne vladine politike u budućem četvorogodištu, izbornom program DPS-a i na taj način, kako je dodao, dinamizirali aktivnosti na pripremi partije za redovne parlamentarne izbore u oktobru ove godine.

Na pitanje da li smatra da funkcioneri koji su podnijeli ostavkena funkcije u DPS-u treba da budu isključeni iz partije, Đukanović kaže da nije bitno šta on smatra već šta kaže Statut. 

“Predsjedniku partije ne pripada pravo da tumači Statut već satutarnoj komisji i siguran sam da će ona to uraditi na valjan način. Ne sumnjam da će DPS, koja ima statutarnu komisiju pitanje pažljivo izučiti i pridržavati se odrednica Statuta”, istakao je Đukanović.enađenja.

Send this to a friend