Politika

Đukanović: Idemo u savez u kom će biti manje rizika

Prema njegovim riječima realna su naša očekivanja da za nešto manje od dva mjeseca Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO, a te zasluge to u velikoj mjeri pripadaju Vojsci i sektoru odbrane Crne Gore. On je naglasio da Vlada zemlju vodi u Savez u kom će biti manje rizika.

„U danima te realne nade prilika je da se podsjetimo na Tuđemilsku bitku, na prvu veliku cnogorsku pobjedu u borbi za odbranu državne nezavisnosti. To je datum koji je s ponosom izabran za Dan Vojske Crne Gore. Kao prva stranica velike ratne epopeje crnogorske istorije, koja je okončana tek u XX vijeku. Velike bitke i ratovi su sve do maja 2006. godine nažalost bili jedini način i da se stekne, i da se odbrani nezavisnost naše države. Tuđemilska bitka je bila vojnička pobjeda velikog političkog značaja. Određivanjem tog datuma za Dan Vojske savremene Crne Gore  uzdigli smo je do nezaborava. Ne da bi slavili ratove i žrtvovanja, već vrijednosti i ideale slobodarstva koje smo branili i očuvali“, rekao je on.

Oni su, kako je rekao, postali trajni dio naše etike i svjetonazora. 

„Na njima su stasavale crnogorske generacije, kroz istoriju uvijek spremne da se za njih bore sa istim patriotskim žarom: i u Tuđemilima i na Krusima, na Grahovcu i Vučjemu Dolu, na Fundini i Mojkovcu… Sve do veličanstvenog 13. jula 1941. i znamenitih bitaka u Narodnooslobodilačkoj borbi. Sve do slavnog 21. maja 2006. godine kad je naša generacija imala privilegiju da pušku zamijeni olovkom i poslije gotovo jednog vijeka opet obnovi svoju državnu kuću: nezavisnu i međunarodno uvaženu Crnu Goru, kojom se danas tako gordimo“, naglasio je premijer.  

Đukanović je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posvećeno i uspješno rade na reformi sektora odbrane, na usvajanju savremenih standarda i jačanju bezbjednosnih kapaciteta, noseći veliki dio odgovornosti i obaveza u procesu NATO integracija. 

„Ocjene koje o tome dolaze iz Brisela i sa najvažnijih evropskih i svjetskih adresa potvrđuju da je postignut značajan progres na tom putu. Potrebno je da država nastavi sa izdvajanjem značajnih sredstava za opremu i osavremenjavanje Vojske i cijelog bezbjednosnog sektora, u skladu s NATO standardima. To se jednako odnosi i na kadrovsko osposobljavanje i obuku, jer odgovori na nove bezbjednosne izazove zahtijevaju vrhunske profesionalce i stručnjake“, dodao je on.

Prema njegovoj ocjeni danas s ponosom možemo da konstatujemo da je Vojska Crne Gore prepoznata i cijenjena kao odgovoran i pouzdan partner u svim međunarodnim mirovnim misijama i operacijama u kojima učestvuje. 

„Za relativno kratko vrijeme oko 18 odsto crnogorskih vojnika bilo je angažovano u operacijama UN, EU i NATO širom svijeta. Želim da vam odam priznanje što ste časno služeći i uspješno izvršavajući postavljene zadatke, rame uz rame s vojnicima najrazvijenijih zemalja u svijetu, dostojno reprezentovali svoju zemlju na najboljim tradicijama slobodarskog crnogorskog naroda. Ovo je prilika da sa ovog mjesta danas pozdravimo i sve naše vojnike i policajce koji su u mirovnim misijama po svijetu, gdje dostojanstveno predstavljaju svoju Crnu Goru i njene interese“, rekao je Đukanović.

Premijer je naglasio da Vlada zemlju vodi u Savez u kom će biti manje rizika, što, kako je istakao, automatski znači više bezbjednosti i stabilnijih uslova za očuvanje mira, multietničkog sklada, za brži ekonomski rast i razvoj i izgradnju demokratskog društva na crnogorskom tlu.

“Kroz dosljednu realizaciju planova u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga s NATO značajno smo integrisali i unaprijedili interoperabilnost obavještajno-bezbjednosnog sektora, i pripremili ga da u kratkom roku nakon dobijanja poziva bude sposoban da preuzme obaveze u okviru kolektivnog sistema odbrane. Male, ali fleksibilne, dobro obučene i moderno opremljene snage bezbjednosti, u okviru kolektivnog sistema odbrane u Alijansi najbolji su garant dugoročne bezbjednosti i prosperiteta Crne Gore, i kvalitetnijeg i bogatijeg života svih njenih građana”, smatra Đukanović.

On je poručio da je siguran da ćemo znati da iskoristimo vrijeme koje je pred nama, i da ćemo zavrijediti poziv već sa Ministarskog sastanka u decembru. 

„Time ćemo napraviti najvažniji ”odlučan korak” stupajući u savez demokratskih, najmoćnijih i najrazvijenijih zemalja u svijetu, na dobro naše države, svih njenih građana i generacija koje dolaze“, zaključio je Đukanović.

Send this to a friend