Politika

Đukanović: NATO nas ne bi pozvao da smo onakvi kakvim nas je Milošević prikazivao

“To vidimo kao istorijsku prekretnicu, u smislu odluke o pripadnosti jednom novom sistemu vrijednosti – sistemu vrijednosti evroatlantske zajednice. Takođe, mislimo da je to važan zamah daljem unapređenju stabilnosti i razvoja regiona Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović u intervjuu Radiju Dojče vele.

On je podsjetio da od 2008. godine, kada su Hrvatska i Albanija ušle u NATO, nije bilo prijema novih članica, a da je evropska perspektiva balkanskih zemalja bila “zamagljena”.

“Naravno, tu okolnost su koristili protivnici NATO i Evropske unije. Oni su pokušavali da u zapadnobalkanskim zemljama ožive neke iluzije o mogućim alternativama evropskoj i evroatlantskoj integraciji”, rekao je Đukanović.

Komentarišući činjenicu da i u Crnoj Gori ima protivnika ulasku u NATO, posebno u redovima opozicije, on je potrvrdio da je crnogorsko društvo veoma podijeljeno.

Po njemu, ulasku u NATO protive se isti oni koji su bili protiv nezavisnosti od Srbije na referendumu 2006. godine.

“Mi smo prije referenduma govorili da želimo nezavisnost da bi išli putem Evrope i evroatlantske zajednice. Naši konkurenti su nam nudili da se zadržimo na balkanskim bespućima”, kazao je crnogorski premijer.

Ipak, kako je dodao, to se malo promijenilo i danas je proevropski pokret u Crnoj Gori jači nego što je bio pokret za nezavisnost 2006.

Kada je riječ o problemima poput vladavine prava i korupcije, Djukanović priznaje da postoji percepcija da su u Crnoj Gori problemi veći nego drugdje a za to krivi nekadašnji Miloševićev režim i sadašnju opoziciju, koja je, po njemu, ostala “dosljedna Miloševićevim idejama.”

“Ja ne mislim da bi nas Evropa pustila tako duboko u pregovarački proces, niti bi nas NATO pozvao, da smo mi onakvi kakvim nas je slikao Milošević”, rekao je Đukanović.

Osvrćući se na migrantsku krizu koja je do sada zaobišla njegovu zemlju, on je rekao da Crna Gora “pažljivo prati sve što se događa.”

“Potpuno smo mobilisali sve strukture da budemo spremni za eventualnu promjenu rute. I naravno da ćemo u potpunosti slijediti ono što će biti politika zemalja-članica EU i zemalja iz našeg regiona”, rekao je on.

Send this to a friend