Politika

Đukanović o sporazumu: Bilo je vrijeme za iskorak koji umanjuje podjele

Dodao je da je tu vrstu ustupka mogla da napravi samo vlast i da je to test spremnosti na saradnju u korist države Crne Gore.

Govoreći o resorima na čijem će čelu doći do promjena, predsjednik Vlade je ponovio ocjenu da u državnoj infrastrukturi Crne Gore ima dovoljno prostora za sve.

Vlada Crne Gore je usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rada za ptvi kvartal 2016. godine, sa Izvještajem o realizaciji zaključaka Vlade za četvrti kvartal 2015. godine. Programom za tekuću godinu u prvom kvartalu planirano je ukupno 58 tema, od kojih je realizovano 46, ili 79,30 odsto.

“U diskusiji je konstatovano da se Program realizuje dobrom dinamikom, dok su kašnjenja u ispunjavanju preostalih obaveza objektivne prirode, najčešće zbog procedura usaglašavanja sa evropskim i drugim međunarodnim institucijama, te da su i ovi materijali u finalnoj fazi obrade”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela Strategiju reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji za period 2016. – 2020. godine, sa Akcionim planom za 2016. godinu. Osnovni cilj Strategije je stvaranje preduslova za adekvatan pristup procesu povratka i reintegracije na svim nivoima kroz dodatno jačanje institucionalnog okvira, efikasan proces asistencije, edukaciju, kao i uspostavljanje sistema za praćenje sprovođenja planiranih aktivnosti.

U sklopu implementacije Zakona o energetici, Vlada je donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

“Osnovni cilj Uredbe je stvaranje realnog i održivog mehanizma za obezbjeđivanje podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz ovih izvora, i samim tim kreiranje povoljnijeg ambijenta za investiranje u ovoj oblasti”, stoji u saopštenju.

Radi stvaranja uslova za nesmetanu primjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o varijabilnom dijelu zarade i Odluku o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru.

Na sjednici je donijeta Uredbu o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja. 

Send this to a friend