Politika

Đukanović: Pokušaj da se oživi alternativa NATO-u je iluzoran

Kako je između ostalog rekao, naša zemlja napravila je istorijski zaokret.

“Mi smo vrlo svjesno se opredijelili da napravimo istorijski zaokret u pogledu razvoja Crne Gore. Nije u Crnoj Gori ukorijenjen sistem vrijednosti evroatlantske zajednice. Naprotiv, mi smo vjekovima zajedno sa drugim balkanskim društvima lutalima balkanskim bespućima. Ali, sada smo se odlučili da krenemo u drugom smjeru”, rekao je Đukanović.

Đukanović naglašava da je takav pravac Crne Gore vrlo važno podržati.

“Pokušava se oživjeti iluzija o alternativi. Postoji antinatovska i antievropska politika koja je vrlo živnula na prostoru Zapadnog Balkana u posljednjih par godina. Zato je jako važno da Evropa i NATO ne potvrđuju samo svoje deklarativno opredjeljenje da su vrata otvorena, nego da naprave i dodatne korake, da poguraju zemlje Zapadnog Balkana jedinom logičnom magistralom. To je put članstva u NATO i EU”, poručio je premijer.

One se tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije sastao sa komesarom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom koji je poručio da je zadovoljan  načinom na koji Crna Gora upravlja političkom situacijom u zemlji i premijeru čestitao izglasavanje povjerenja Vladi.

Đukanović se sreo i sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom koji je rekao da je  zadovoljan što će Crna Gora u novom statusu prisustvovati Samitu NATO-a, čiji je domaćin njegova zemlja, ponovivši da Poljska snažno pozdravlja članstvo Crne Gore u NATO-u i politiku otvorenih vrata.

 

Send this to a friend