Politika

Đukanović: Siguran sam u pobjedu, uprkos ustupcima opoziciji

“Krajnji cilj je stvaranje budućoj vladi takvih uslova u kojima ona može normalno funkcionisati za razliku od Vlade u ovom mandatu koja je veliki dio energije trošila da državu zaštiti od destrukcije i opozicije i opozicije unutar vlasti”, istakao je on.

Predsjednik Vlade se na kraju sjednice zahvalio ministrima koji će, u zavisnosti od dogovora opozicije o podjeli mandata, uskoro ustupiti mjesta u interesu realizacije političkog sporazuma. 

Inače, Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o dodjeli uslovnih dotacija opštinama za 2016. godinu.

“Odlukom se stvara pravni osnov da se Mojkovcu, Rožajama, Danilovgradu  i Cetinju dodijeli iz budžeta Države iznos od 198,000 eura na ime uslovnih dotacija za pokriće dijela troškova realizacije proritetnih investicionih projekata koji su od posebnog interesa za te opštune i poboljšanja uslova života građana”, saopšteno je iz Vlade.

Donijeta je i Uredbu o o izmjeni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu Podgorica. Imajući u vidu da je Zakonom o državnoj upravi propisano da se pojedini poslovi državne uprave, propisom Vlade, u cilju njihovog efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja, mogu povjeravati lokalnoj samoupravi ili drugom pravnom licu, predloženim izmjenama Uredba  se usaglašava sa Zakonom tako što se poslovi premještanja vozila povjeravaju Glavnom gradu.

Na sjednici je usvojena Informacija o potrebi realizacije pilot projekta “Program osposobljavanja i radnog angažovanja mladih na poslovima sprječavanja sive ekonomije”.

“Projekat je pripremljen u skladu sa smjernicama za sprečavanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i smjernicama i ciljevima Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa. Planirano je radno angažovanje u  trajanju od četiri mjeseca za 100 nezaposlenih lica sa stečenim visokim obrazovanjem, starosti do 29 godina”, navedeno je u saopštenju.

Programske aktivnosti obuhvataju: pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u poslovima registracije poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontrole ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji; pružanje pomoći poreskim obveznicima u primjeni pozitivnih poreskih propisa, obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija; pomoć u radu call centara; pomoć u realizaciji projekta “Budi odgovoran” i drugih poslova inspekcijskih službi.

Send this to a friend