Politika

Đukanović: Sudbinski je važno što UK prepoznaje značaj integracije Crne Gore u NATO i EU

“Koristim priliku da ponovim zahvalnost vašoj Vladi i vašoj zemlji na kontinuiranoj podršci i pomoći demokratskom i ukupnom razvoju Crne Gore. Za nas je posebno bio podsticajan zaključak NATO Samita u Kardifu o otvaranju fokusiranog i intenziviranog dijaloga sa Crnom Gorom i donošenju odluke na ministarskom nivou do kraja ove godine o pozivu za članstvo u Alijansi. Mi posebno cijenimo konkretnu pomoć kroz PELT program i druge projekte koji doprinose interoperabilnosti vojske, reformama odbrane i ispunjavanju brojnih obaveza u procesu evroatlantske integracije”, istakao je Đukanović.

Premijer se osvrnuo i na izuzetnu saradnju u pregovaračkom procesu Crne Gore sa EU, kao što su veliki projekat IPA – EUROL za vladavinu prava, ProAccession koji se bavi izgradnjom tehničkih vještina i formalnim komuniciranjem sa strukturama EU i Komunikacijska strategija koju realizujemo zajedno sa britanskim partnerima.

Đukanović je takođe istakao i projekat za unapređenje nastave engleskog jezika, koji treba da realizujemo sa Britanskim savjetom i koji je značajan za evropsku budućnost Crne Gore.

“Za Crnu Goru, kao i za region Zapadnog Balkana u cjelini, sudbinski je važno što jedna tako značajna zemlja kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje značaj njegove integracije u EU i NATO. Mi smo uvjereni da će poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO učvrstiti stabilnost regiona i ohrabriti progresivne snage u svim našim zemljama”, navedeno je u čestitki Đukanovića.

 

 

 

Send this to a friend