Politika

Đukanović traži od ministara da se fokusiraju na socijalnu politiku

Vlada je danas za članove novog Odbora direktora Montenegro Airlinesa predložila Daliborku Pejović, Miodraga Koljevića, Iva Đokovića, Nusreta Eća i Milana Avramovića.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je usvojila izmijenjeni zaključak kojim je predložila Skupštini akcionara Montenegro Airlinesa da, zbog isteka mandata članova Odbora direktora, za članove novog izabere Pejović, Koljevića, Đokovića, Eća i Avramovića.

Vlada je usvojila Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2016. godinu – Agrobudžet.

“Za ovu oblast Budžetom je opredijeljen ukupan iznos od 16.218.746 eura. Dokumentom su utvrđeni uslovi, način i dinamika sprovođenja mjera agrarne politike za tržišno-cjenovnu politiku, politiku ruralnog razvoja, poslove od javnog interesa, socijalne transfere pojedincima i mjere u oblasti ribarstva”, saopšteno je iz Vlade.

Na sjednici je donijet Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2016. godinu, za čiju realizaciju je Budžetom opredijeljeno 550.000 eura.

“Programom je obuhvaćena izgradnja 43 vodovoda, kao i vještačkih akumulacija, u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na seoskom području. Prioritet je dat seoskim vodovodima, koji su finansirani u prethodnom periodu  i novim zahtjevima za izgradnju vodovoda, koji su dostavljeni iz opština”, ističu u Vladi.

Donijet je i Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima za 2016. godinu. Za ovu oblast u Budžetu je planirano ukupno 147.500 eura.

U cilju usaglašavanja sa Zakonom o upravnom postupku, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o vodama, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama i Predlog zakona o izmjenama Zakona o ličnom imenu.

U okviru realizacije evropske agende, Vlada je donijela Akcioni plan za 2016. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014 – 2018.

“Predviđene aktivnosti imaju cilj da stimulišu potrebu građana da traže i dobiju blagovremene, tačne i pristupačne informacije o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i podstaknu javne debate o ovim pitanjima i osiguraju neophodnu podršku građana za pristupanje EU”, objašnjavaju u Vladi.

Usvojen je i Osmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2015.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovedenom postupku po Javnom pozivu za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore i utvrdila Prijedlog odluke o dodjeli Ugovora o koncesiji, sa predlozima ugovora.

Premijer je na kraju sjednice zatražio od članova Vlade da se u neposrednoj budućnosti, odnosno već za narednu sjednicu, fokusiraju na pripremu rješenja za pojedina prioritetna pitanja, kako bi se Vlada o njima izjasnila. Naglasio je da se to, prije svega, odnosi na pitanje novouvedenih troškova socijalne politike i na održivost poslovanja državnih preduzeća.

Send this to a friend