Politika

Đukanović u Buenos Airesu: Podrška dijaspori za sve kontruktivne predloge

Savez su osnovala brojna Udruženja crnogorskih iseljenika koji već dva vijeka naseljavaju Južnu Ameriku.

Tim povodom premijer Đukanović se obratio našim iseljenicima i kazao da su oni živi primjeri velikih, životnih podviga slavnih predaka koji su s koljena na koljeno prenosili ne samo ljubav prema Crnoj Gori, nego i tradicionalne vrijednosti slobodarstva, čojstva i hrabrosti.

“S ponosom možemo reći da su u istorijskim mozaicima napretka Argentine, Urugvaja, Perua, Čilea, Meksika ugrađeni dragulji crnogorskog sjaja. Kao što vi danas dajete mjerljiv doprinos savremenom razvoju gradova i zemalja u kojima živite. Time odajete počast svojim precima, njihovim željama i snovima koje su ponijeli napuštajući Crnu Goru”, rekao je Đukanović.

On je istakao da su naši preci davali neprocjenjljiv doprinos opstanku Crne Gore.

“Uvijek ćmo biti ponosni na slavne kapetane Petra Zambelića i Jovan i Miloša Vukasovića, kao i na druge slavne ličnosti sa ovih prostora doktorta Migla Damjanovića, Eduarda Vuletića, nadbiskupa Emilija Popovića…”, dodao je premijer.

Istorijska emigracija postojala i u vremenu državnog diskontinuiteta Crne Gore, a to je, kazao je Đuakanović, trajalo cio jedan vijek.

“Zahvaljujući i toj realnosti, lakše je bio dostupan 21. maj 2006. godine kada smo prvi put u istoriji olovkom, a ne puškom obnovili državu i ponovo obezbijedili međunarodno priznanje”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sačuvana je Crna Gora u srcima i emocijama sinova i kćeri rasutih po svijetu i kada je bila izbrisana sa geografske karte.

“To nam je davalo posebnu snagu i istrajnost i samopouzdanje kada smo krenuli u projekat obnove crnogorske države. Srećan sam što se ovaj skup održava u godini velikih crnogorskih jubileja”, istakao je premijer.

Đukanović je pozvao poslovne ljude iz dijaspore da pronađu interes za razvoj biznisa u Crnoj Gori, i napomenuo da će Vlada podržati prave ideje.

“Želim da vas uvjerim da ćete u Vladi i u crnogorskoj diplomatiji imati podršku za sve konstruktivne predloge i planove od nacionalnog interesa”, naveo je premijer.

On je dodao da i sadašnje generacije iseljenika daju doprinos razvoju Crne Gore.

 

“Zaista je vrijedno divljenja to što ste obnovili i osnovali zajednice ne samo u Argentini već i u Urugvaju, Boliviji, Meksiku, Peruu i što radite na njihovom osnivanju u drugim zemljama”, rekao je Đukanović.

Huan Vladimir Martinović iz Crnogorske zajednice iz Buenos Airesa rekao je da kao što su njihovi đedovi mislivši na njih u teškim situacijama morali da napuste voljeni zavičaj i dođu u velikodušnu Argentinu da nađu mir i posao, tako i oni misle na svoju djecu i unuke, prenosi Televizija Crne Gore.

“Želimo da ih približimo i naučimo poštovanju svojih korijena da zavole Crnu Goru, onako kako su nas to naši preci naučili”, kazao je Martinović.

Predstavnici crnogorske dijaspore založili su se za jače međusobne, ali i za jačanje veza s Crnom Gorom, kao i za što brže otklanjanje jezičkih barijera, osnivanja škola i kurseva crnogorskog jezika.

Najstariji predstavnik dijaspore 95-godišnji Mitar Gvozdenović koji crnogorski jezik govori isto kao i kad je kao sa šest godina napustio Crnu Goru, i u nju se do sada nije vratio.

“Ovaj skup je za mene veliko veselje”, kazao je Gvozdenović.

Inače, premijer Milo Đukanović će danas razgovarati s argentinskim predsjednikom Maurisijom Makrijem. Predstavnici vlada Crne Gore i Argentine potpisaće i sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Send this to a friend