Politika

Đukanović: Vjerujem da će zemlje NATO-a bez zastoja ratifikovati Protokol

Veoma je važno što je Parlamentarna skupština NATO otvorena za parlamentarce zemalja koje bliže sarađuju sa Alijansom, čime se jača međusobno povjerenje, kao i razumijevanje za bezbjednosne teme od zajedničkog značaja, poručio je premijer Milo Đukanović sa sjednice Parlamentarne skupštine NATO koja se održava u Tirani. 

„Moja zemlja prema Parlamentarnoj skupštini NATO gaji poseban odnos poštovanja. Upravo je ovaj forum prije šesnaest godina otvorio vrata Crnoj Gori na zasijedanju u Berlinu 28. novembra 2000. godine. To je bila prilika da pred parlamentarcima NATO zemalja saopštim da Crna Gora, koja je tada formalno bila dio Miloševićeve Jugoslavije, vidi sebe kao dio razvijene Evrope, a ne epizodistu u rušenju njegovog režima. Takođe, da bi svako pakovanje Crne Gore u četvrtu jugoslovensku federaciju, kakva je ideja postojala, bilo dugoročno nepovoljno po stabilnost regiona. Naša vizija se pokazala realnom. Današnja Crna Gora, koja ove godine obilježava desetogodišnjicu nezavisnosti, prepoznaje se kao uspješna evropska priča i faktor stabilnosti na Balkanu“, ocijenio je premijer.

On je dodao da je malo zemalja koje su kroz istoriju izgradile takve odnose prijateljstva i međusobnog uvažavanja kao Crna Gora i Albanija. 

„Ponosni smo na činjenicu da su naše zemlje i narodi, na temeljima najbolje tradicije, uspjele da učvrste i osavremene bilateralne veze, koje nijesu narušene ni turbulentnih i tragičnih devedesetih godina prošlog vijeka. Danas nas dodatno povezuju isti strateški evropski i evroatlantski ciljevi, kao i ekonomski i drugi zajednički interesi, i spremnost da zajedno doprinosimo stabilnosti regiona. Posebnu ulogu u našim odnosima imaju manjinski narodi. Od izuzetnog značaja je i kontinuirana podrška koju Albanija pruža Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u NATO“, kaže Đukanović.

On je ocijenio da je Crna Gora potpisivanjem Protokola o pristupanju na Ministarskom sastanku NATO u Briselu 19. maja 2016. godine, de facto postala dio evroatlantske zajednice naroda. On očekuje da uskoro počne proces ratifikacije Protokola od strane saveznica. 

„Crna Gora, kao ozbiljan i odgovoran partner, ostaje posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške. Novi status u okviru Alijanse je motiv više da nastavimo sa reformama istim tempom. Vjerujem da će saveznici prepoznati našu predanost i odgovornost, i bez zastoja ratifikovati Protokol. To će omogućiti da već iduće godine postanemo punopravna članica NATO. Vaša uloga u tome je posebno značajna. Zato bih iskoristio priliku da vas zamolim da u vašim nacionalnim parlamentima budete pokretači inicijative da se proces ratifikacije obavi što prije“, kaže on.

Dokument potpisan u Briselu ima izuzetan politički značaj za našu zemlju, za region Zapadnog Balkana, ali i za NATO, smatra premijer.

„Crna Gora je dobila priliku da učestvuje u radu svih tijela Alijanse, u dijalogu o najvažnijim političkim i bezbjednosnim pitanjima današnjice. Poseban podstrek za nas je učešće po prvi put u takvom statusu na Samitu u Varšavi. Smatramo da našim aktivnim angažovanjem u regionu, kao i na drugim područjima, možemo zajedno s partnerima da doprinosimo jačanju evropske bezbjednosti i sigurnosti na Mediteranu. U momentu kada se svijet suočava sa brojnim bezbjednosnim izazovima, ne samo u Evropi i na Bliskom istoku, članstvo u NATO omogućava potrebnu sigurnost. U našem slučaju, to je garancija da ćemo moći upravljati svojom budućnošću, i time osigurati da se mnoge neprijatne epizode iz naše dalje i bliže prošlosti nikad ne ponove. Zato je poziv za članstvo u NATO za Crnu Goru jedan od najznačajnijih uspjeha Crne Gore u protekloj deceniji“, naveo je Đukanović.

Kaže i da je poznato da je integracija u evroatlatnske strukture neodvojiva od integracije u EU. 

„U prethodne četiri godine, otkako smo počeli pregovore, otvorili smo 22 poglavlja, i 2 privremeno zatvorili. Ozbiljno se pripremamo i za otvaranje preostalih, kao i za početak zatvaranja pojedinih poglavlja. Naš motiv za punu integraciju u NATO i EU proističe iz odlučne namjere da vrijednosti na kojima se temelje ove organizacije čvrsto etabliramo u crnogorskom društvu. Budući da su oni fundirani na istim principima, predano ćemo nastaviti sa sveobuhvatnim reformama i usklađivanjem našeg sistema sa evropskim. To je proces sveukupne, istorijski i civilizacijski dalekosežne transformacije koja građanima Crne Gore, i budućim generacijama treba da osigura stabilnost i prosperitet“, istakao je premijer.

„Uvjeren sam da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse brže napredovati u svim oblastima, pa i u svojoj misiji podizanja nivoa svijesti o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda. Zato želim da istaknem značaj snaženja uloge žena u oblasti bezbjednosti, posebno za tradicionalna društva kao što je crnogorsko. U tom kontekstu ukazujem na punu posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1325 – Žene, mir i bezbjednost Savjeta bezbjednosti UN“, kazao je on.

Premijer ističe da smo ponosni na činjenicu da je Crna Gora bila jedina republika u kojoj nije bilo ratova i razaranja u vrijeme raspada Jugoslavije, i što je sačuvala mir i učvrstila multietnički sklad u najtežim vremenima. Na tim dostignućima danas smo, kaže Đukanović, kao nezavisna država prepoznati kao katalizator dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i povezivanja. Ističe da je posebno je važno što Crnu Goru takvom vide naši susjedi.

„Članstvo Crne Gore u NATO će dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope. U političkom smislu, napredak Crne Gore jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, za šta će se Crna Gora snažno zalagati i kao buduća članica. To je najbolji i najubjedljiviji odgovor retrogradnim snagama u regionu i izvan njega. Tokom posljednje decenije Balkan je preskočio vjekove. Međutim, političke snage koje žele da zaustave proces integracija nijesu u potpunosti pobijeđene. Naprotiv. Motivisane bezbjednosnim, ekonomskim i drugim izazovima s kojima se evroatlantski prostor suočava, postaju aktivnije. Ta činjenica se ne smije zanemarivati“, kaže Đukanović.

Priča o bezbjednosti i aktuelnim globalnim procesima, smatra premijer, fokusirana je na poznate izazove, ali i na nove fenomene. Bilo da se radi o međunarodnom terorizmu, o DAESH, o pojavi stranih boraca, sukobu na tlu Evrope u Ukrajini, ili snažnom talasu izbjeglica i migranata koji je zapljusnuo Evropu.

„Niko nije izolovan i imun na ove i druge unutrašnje i vanjske prijetnje. Ovo se posebno odnosi na naš region. Jer, Zapadni Balkan se suočava sa još neriješenim autentičnim problemima, dok trpi posljedice nekih od ovih navedenih prijetnji. Savremeni život nas uči da su bezbjednosne opasnosti, gdje god da se pojavljuju, zajednički problem. Iskustvo je pokazalo da se oni mogu i moraju rješavati jedino udruženim snagama i saradnjom. NATO se posebno za nas na Balkanu pokazuje kao najsigurniji okvir stabilnosti i prosperitetnije budućnosti. Bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture bezbjednosna slika Evrope bila bi nedovršena. Vizija Evrope ujedinjene, slobodne i u miru, dovela je do najdugoročnijeg perioda prosperiteta na evropskom tlu. Potpuno ostvarenje te vizije će biti moguće tek kada svi budemo integrisani. Iako mnogi procesi danas prijete da osujete ovu viziju, važno je zajednički raditi na njenom ostvarivanju“, naveo je Đukanović.

Kaže i da se Crna Gora već ponaša kao članica Alijanse, bilo da se radi o dugogodišnjem doprinosu bezbjednosti Avganistana, i drugim mirovnim misijama, o aktivnostima u okviru Globalne koalicije za borbu protiv DAESH, ili dijeljenju stavova i politike NATO i EU prema krizi u Ukrajini. Crna Gora, sjutra kao punopravna članica, kaže premiejr, ostaje spremna i otvorena za dalji doprinos globalnoj bezbjednosti.

„Na kraju, još jednom bih podsjetio da je Crna Gora 21. maja obilježila veliki jubilej – deset godina od referenduma na kom je većinskom voljom naših građana donijeta odluka o obnovi nezavisnosti. Samo prije deceniju, u saradnji s našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima, na miran, i transparentan način, uz poštovanje visokih demokratskih standarda, obnovili smo državnost. Deset godina kasnije možemo biti ponosni na ostvarene rezultate. Ipak, svjesni smo da su pred nama nove obaveze koje ćemo prihvatiti sa podjednakim elanom uvjereni da je to jedini put koji garantuje Crnoj Gori i njenim građanima bolji život i prosperitet. Sve vaše zemlje, kao i administracija NATO u Briselu, neodvojivi su dio svih naših uspjeha. Koristim priliku da vam još jednom na tome zahvalim, i da vas uvjerim da će Alijansa, kao i sve vaše zemlje članice, u Crnoj Gori uvijek imati pouzdanog partnera i prijatelja“, zaključio je Đukanović.

 

Send this to a friend