Politika

Đukanović: Vlada ispunjava obaveze i to je nemoguće poništiti

Na pitanje da li je učestala posjeta Nikšiću u posljednjih mjesec kada su obilaženi ili otvarani neki objekti dio predizborne kampanje Demokratske partije socijalista, Đukanović je kazao da bi pravo pitanje bilo da li je otvoreno nešto što nije trebalo ili je samo urađeno zbog efekta te kampanje.

On je podsjetio da su ozvaničili početak rada Rudnika boksita koji obnavlja proizvodnju u jamskom kopu i upošljava radnike, kao i Tehnopolis, što je prijeko potrebno Nikšiću.

„Svi ti objekti otvoreni su kada su za to stekli uslovi, mada se podudarilo sa vremenom predizborne kampanje. Znam da bi naši kritičari i protivnici najviše voljeli kada bi to moglo da nestane da bi oni dokazali svoju tezu da ništa nijesmo radili“, rekao je Đukanović nakon radne posjete Nikšiću.

On je rekao da nikada neće otvarati samo radi otvaranja i predizborne kampanje, već kada je nešto završeno. 

„Nema tu nikakvog mjesta za politikanstvo, ali ima za razgovor o tome da li je urađeno dobro, je li moglo ranije i šta još treba uraditi“, rekao je Đukanović. 

Premijer je tokom radne posjete obišao Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku i Dnevni centar za stare na Duklu kod Nikšića, što je, kako je kazao, bio planirao ranije, ali da zbog „obaveza nije mogao doći prije mjesec kada je namjeravao“.

„Želja mi je da uprkos dnevno-političkoj tenziji koja karakteriše predizbornu kampanju, ipak kada god to mogu ispunim dato obećanje i iskažem pažnju prema nekim socijanim strukturama kojima je dopunska pažnja države veoma važna“, rekao je Đukanović.

Govoreći o viđenom u Brezoviku, on je kazao da je u Specijalnoj bolnici „vidno unaprijeđena oprema za dijagnostiku“ i da sadašnja realizovana investicija iznosi oko 850 hiljada EUR, čime su stvorenu uslovi za produžetak reputacije koju ima ta zdravstvena ustanova.

Kada je riječ o Dnevnom centru za stare, Đukanović je kazao da je, i u razgovoru sa jednim brojem korisnika, zaključeno da „osnivanje ovih ustanova ukazuje na bolje mogućnosti koje sada ima država, ali i o senzibilnosti državne politike da te bolje mogućnosti upotrijebi prioritetno za socijalne strukture kojima je pažnja posebno potrebna“.

„Riječ je o starijim ljudima kojima je penzija nedovoljna, a ovakvi sadržaji pomažu im da unaprijede svoj društveni život i ispomognu se kroz usluge koje im Dnevni centar može pružiti“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će svakim danom svog ekonomskog razvoja imati više moći da pokazuje tu vrstu društvene dgovornosti.

„Jako je važno da ove godine u kojima se završava tranzicija, gdje izlazimo iz jednog i ulazimo u novi sistem, kroz proces koji je i socijalno bolan, izađemo sa što manje trauma, pomognemo se međusobno i država odigra svoju ulogu“, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da se sa „svakim novim danom razvoja stiču uslovi za kvalitetnija primanja, a time i penzije, čime će biti sve manje potrebe za klasične socijalne naknade, ali za takvim ustanovama hoće, jer će u njima ljudi moći da dobiju sadržaje koji im posebno znače u tom životnom dobu“.

Send this to a friend