Politika

Đukanović: Zapadni Balkan u EU uprkos Bregzitu

O članstvu bi, kako je rekao, trebalo pričati onda kad za to dođe vrijeme. Govoreći o Bregzitu, Đukanović je rekao da Crna Gora poštuje odluku svakoga da bira svoj put, prenosi portal RTCG.

“Ubijeđen sam da je interes Zapadnog Balkana da bude u Evropskoj uniji i da je ideja ujedinjene Evrope superiorna, jer je vrijeme globalnih promjena u koje Evropa, plašim se, ulazi nespremna”, kazao je premijer Đukanović na predavanju “Crna Gora deset godina kasnije – ostvarenja i perspektive”, na Fakultetu političkih nauka.

Smatra i da Evropa ne može biti stabilna, ako takav nije i Balkan.

“Jer čim Evropa manje obraća pažnju na Balkan, jačaju balkanske tenzije”, rekao je Đukanović, ocjenjujući da NATO jeste vojni savez, ali da članstvo ne znači pripremu za rat.

Napomenuo je da će izazov svih budućih vlada biti poboljšanje kvaliteta života građana Crne Gore. Rekao je i da većina građana vjeruje Vladi Crne Gore, te da to pokazuju izbori.

Ekonomski smo najrazvijeni na Zapadnom Balkanu

Đukanović je rekao da je Crna Gora danas ekonomski najrazvijenija država Zapadnog Balkana, iako je, kako je rekao, nekada bila na fondu pomoći za nerazvijena područja u SFRJ.

Govoreći buduće odnose sa Rusijom, predsjednik Vlade je rekao da je ta zemlja uradila ono što se i očekivalo kada dođe do ovakve promjene na globalnoj sceni.

“U novoj arhitekturi geopolitike, zahvaljujući defanzivnoj politici drugih globalnih igrača, Rusija je popunila taj prostor. Bili smo svjedoci ruske oštre retorike prema širenju NATO-a, tj prijema Crne Gore. Trudili smo se da ne dolivamo ulje na vatru, jer želimo dobar odnos sa svima, posebno sa zemljom sa kojom smo obilježili tri vijeka diplomtskih odnosa”, rekao je Đukanović, navodeći da do sada “nijesmo bili baš uspješni u priblizavanju stavova s Moskvom”.

Odgovarajući na pitanja studenata o javnom dugu Crne Gore, koji raste, te mogućnostima napredovanja, premijer je rekao da je država napravila dobar rezultat na planu konsolidacije javnih finansija.

“Dug raste jer imamo naslijeđenu zaostalost, a moramo iskoristiti svoje resurse, za šta nam treba dobra infrastruktura koja je užasno skupa. Da bi nju razvijali, moramo se zaduživati, jer birate hoćete li se li se razvijati ili ne. Ja sam ubijeđen da se Crna Gora nije zadužila preko mjere održivosti”, poručio je premijer.

“2006. godine nivo razvijenosti u odnosu na EU je bio 30 odsto, da bi se popeo na 43. Nezaposlenost je pala na 17 odsto. Važan impuls su dale strane investicije. Činile su 19 odsto BDP-a. To znači da investitori imaju povjerenja u Crnu Goru. Važno je da smo u ovih 10 godina napredovali u evrointegracijama. Tim rezultatima smo potvrdili da imamo snagu za reforme. Crna Gora je deset godina kasnije članica NATO, jer smo sada u fazi ratifikacije protokola. A šest zemlja je to učinilo u kratkom roku”, rekao je Đukanović.

Bilo avantura u kojima smo uništili dobra

On je podsjetio da je američki predsjednik Barak Obama prije neki dan apelovao na Senat da to učine, iako oni tradicionalno zadnji ratifikuju Protokol. Na taj način, smatra on, želi se poslati poruka drugim članicama.

Osvrćući se na prošlost, premijer je rekao da Crna Gora početkom devedesetih godina nije razumjela globalne promjene, te da je očuvanje bezbjednosti u predreferendumskom periodu jedno od glavnih dostignuća.

On je rekao da zvuči nevjerovatno da je naša zemlja, s tradicijom ratovanja, sačuvala mir. Premijer ocjenjuje da je većina ratova koji su se vodili bila opravdana za očuvanje zemlje, ali i da je bilo avantura “u kojima smo uništavali materijalna dobra”.

“I što je bitnije, gubili smo živote naših ljudi. Očuvali smo mir politikom koja je bila utemeljena u dobrom razumu naroda Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Send this to a friend