Politika

Đukanoviću sjutra stiže lista sa imenima ministara

Opozicione partije koje bi trebalo da zauzmu mjesto u novoj Vladi još se nijesu dogovorile o podjeli pozicija koje im je ponudio premijer Milo Đukanović. 

Konsultacije Demosa, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije SDP i Socijalističke narodne partije SNP traju i dalje i konačne liste još nema. 

Opoziciji bi u Vladi trebalo da pripadnu četiri ministarska, potpredsjedničko i dva pomoćnička mjesta.

U opciji su trenutno dvije varijante. Prva je da svaka partija SDP, SNP, Demos i GP URA dobiju po jedno ministarsko mjesto, a da na poziciju potpredsjednika Vlade ide nestranačka ličnost. Druga varijanta, koja je juče bila skoro pa izvjesna, jeste da SNP dobije dva ministarstva i to tako što bi im jednu svoju poziciju ustupio SDP.

Iako je SDP saopštila da je spremna da svoje mjesto ustupi SNP-u, URA i Demos su mišljenja da ta partija ne može dobiti dvije pozicije na kojima insistira i za koje je već odabrala ljude.

Glavni odbor SNP-a predložio je Aleksandra Damjanovića za ministra finansija, a Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede.

<<<<Bilo neslaganja na GO: Damjanović neće da bude ministar<<<<

Međutim, Damjanović je odbio da bude ministar u vladi izbornog povjerenja. U dopisu Glavnom odboru kaže da je na sjednici 28. aprila kada su ga kolege podržale za ministra javno iznio razlog. On se, međutim, danas ne javlja na telefon tako da je nemoguće zvanično saznati zašto su ga SNP-ovci podržali za ministra, a onda on to poslije tri dana odbio. 

“Još se ne zna da li će među članovima Vlade biti predstavnika SNP, to zavisi od njih”, kazao je CdM-ov izvor nakon večerašnjeg sastanka opozicije.

Građanski pokret URA predložio je nestranačkog kandidata Borisa Marića CGO za ministra rada i socijalnog staranja, a Demos Gorana Danilovića na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svojim kolegama, Srđanu Miliću i Ranku Krivokapiću ranije su pisali čelnici Demosa i URA-e, Miodrag Lekić i Ranko Krivokapić koji su poručili da SNP i SDP zbunjuju građane. SNP, kako su rekli, zato što traži dva od četiri ministarska mjesta, a SDP odricanjem učešća u Đukanovićevoj vladi. Upozorili su ih da treba da budu svjesni da se vlada bira 4. maja.

Lekić i Rakčević smatraju da bi bilo najpravednije da svaka od četiri stranke dobije po jedno ministarsko mjesto, a da vicepremijer bude nestranačka ličnost. Ipak, dodaju i da, ako je to uslov, SNP i SDP razmotre opciju po kojoj bi podijelili potpredsjedničko, mjesto ministra poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja.

Send this to a friend