Politika

Dukovic: Nije Krivokapić Skupština Crne Gore

Juče je mali broj njih znao da uopšte Skupština organizuje ovako značajnu konferenciju, a Halil Duković, iz DPS, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, kaže da je o ovako značajnom i velikom skupu saznao iz Dnevnih novina.

“Jedna od najznačajnijih karika u borbi za ljudska prava su mediji. Nijesam obaviješten o toj konferenciji i sada je jasno da nije slučajno što se stalno ponavlja da mi u Skupštini ne znamo ko šta radi i ko kakvu priču vodi. Mislim da Odbor za ljudska prava i slobode mora imati glavnu riječ na jednoj takvoj konferenciji, jer se kod nas najviše krše ljudska prava upravo u medijima. A sada vidim da su povrijeđena i prava poslanika, koji nijesu upoznati sa tim događajem”, kaže Duković za Dnevne novine.

On ističe da mu nije jasno kako Ranko Krivokapić u organizaciju konferencije nije uključio Odbor za ljudska prava i slobode.

“I tu nije kraj. Niko, da ja znam, nije ni upoznat a kamoli pozvan na konferenciju. Ja ću tražiti objašnjenje za to od Krivokapića. Ispada da je predsjednik sam Skupština. Ne znam odakle mu ta ovlašćenja, ali ćemo ga, u svakom slučaju, pitati o tome. Čini mi se da Skupština ne liči na Skupštinu, da se ne zna ko je za šta zadužen. Mi poslanici imamo puno tema o kojima ćemo da razgovaramo u vezi s radom Skupštine. Organizacija ove konferencije biće tema više za razgovore”, kaže Duković.

Ni poslanica SNP Snežana Jonica, koja je član Odbora za ljudska prava i slobode, ali i član naše parlamentarne delegacije u Savjetu Evrope nije dobila poziv za konferenciju.

“Igrom slučaja znam da se konferencija održava jer sam tu informaciju dobila u Strazburu. Poziv, međutim, nijesam dobila”, kaže Jonica za Dnevne novine.

Jedan od rijetkih poslanika koji je dobio poziv je Predrag Sekulić iz DPS.

“Poziv sam dobio kao šef naše parlamentarne delegacije u SE. N adam se da će Krivokapić pozvati i ostale članove. Ne mogu da vjerujem da nijesu dobili pozive. Oni treba da učestvuju, ali sam razočaran činjenicom da na konferenciji govori malo ljudi iz Crne Gore. Govori se o Javnom servisu, a nema govornika iz te kuće. U Crnoj Gori ima mnogo novinara koji bi trebalo da govore i da budu medijatori na tom skupu, a koji su poslanicima znatno pomogli u izradi mnogih zakonskih akata. Sve je to veliki propust organizatora”, kaže Sekulić.

Vojvodić neće na konferenciju

Generalni direktor Radiotelevizije Crne Gore Rade Vojvodić uputio je pismo predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, u kojem ga je obavijestio da neće prisustvovati konferenciji “Sloboda izražavanja i odgovornost medija”, koja će 22. i 23. februara biti održana u Bečićima.

Vojvodić je zahvalio Krivokapiću na pozivu, uz napomenu da je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Skupštine “načelno obećao da će prisustvovati pomenutom skupu”.

“Međutim, kada sam dobio agendu konferencije, uočio sam nekoliko stvari zbog kojih, iz principijelnih razloga, neću moći da prihvatim Vaš poziv. Naime, smatram da moderator rasprave o ulozi javnih servisa može biti samo neko iz EBU-a, kao krovne organizacije evropskih radio-difuznih servisa”, navodi Vojvodić u pismu upućenom Krivokapiću.

Vojvodić ističe da “zbog prirode i značaja teme moderator konferencije ne može biti vlasnik ili urednik privatnog medija”.

“Po mom skromnom mišljenju, propust u organizaciji konferencije je i to što nije pozvan niko od direktora javnih servisa iz regiona, čije bi prisustvo bilo neophodno da se čuje i uporedna praksa kad je riječ o izazovima s kojima se suočavaju javni medijski servisi. U takvim uslovima, moje prisustvo je izlišno. No, bez obzira na to, želim Vam pun uspjeh u radu”, navodi Vojvodić.

 

Send this to a friend