Politika

Đurović: Britancima neka je sa srećom, mi smo stabilno ZA Evropsku uniju!

Prva crnogorska ministarka evropskih integracija, profesorka Gordana Đurović u izjavi za CdM kaže da pojedini opozicionari već počinju da promovišu euroskeptične stavove.

„Ipak, ja mislim da se situacija kod nas neće mijenjati. Stabilno držimo tih 60 odsto podrške, i zadržaćemo ih pod uslovom da se EU konsoliduje poslije ovoga udara. Želim da vjerujem da EU ima snage, ali znate, svi smo vjerovali da se Jugoslavija neće raspasti dok se nije raspala. Sve je moguće. Čovjek treba da bude realan i pragmatičan, nije uvijek sve kako želimo. EU je jaka samo ako je složna. Svaka zemlja pojedinačno više ne može biti na globalnoj sceni ono što je bila pod plaštom EU. Sad je ključno kako će se Njemačka postaviti“, ističe Đurović.

A, što se tiče Velike Britanije, Đurović se boji da im neće biti bolje van EU, jer će spriječiti Poljake, Rumune i ostale Evropljane da im uzimaju poslove.

„Mislim da su ljudi izmanipulisani i da su imali spinovane informacije. Žao mi je što je tako. Mislim da im sada neće biti lakše da žive i rade. Štaviše, mislim da će im neko vrijeme biti dosta teško“, kaže ona.

Đurović podsjeća da je britanski premijer Dejvid Kameron koji se zalagao za ostanak u EU, ranije ispregovarao niz posebnih uslova za VB u slučaju da ostane članica. Te povoljnosti se odnose na niz oblasti, od smanjenja i ukidanja socijala za migrante, preko veta na evropske zakone do toga da Britanci ne plaćaju krize eurozone.

„Oni nijesu ni u Šengenu ni u euro zoni, nijesu ni u mnogim aspektima zajedničke vojne i bezbjednosne politike. Na njih se ne odnosi ni Povelja o osnovnim pravima i slobodama. Imaju čitav skup posebnosti koje ih čine drugačijima. Ono što je bitno i ono što je mnogima promaklo je da su ispregovarali dodatni set pozicija 19. ferbruara, koje je trebalo da stupe na snagu saopštavanjem rezultata referenduma. Sve što su tražili su i dobili. Kad im to nije dovoljno, srećan im put!“, poručuje Đurović.

Ona očekuje da procedura izlaska VB iz EU traje do dvije godine.

„Mada, EU će se potruditi da to traje što kraće. Zvaničan stav EU saznaćemo 28. juna“, kaže ona.

Na pitanje CdM-a da li je britanski referendum potvrdio onu šalu da će se EU raspasti dok mi u nju uđemo, Đurović kroz smijeh odgovara:

„To se ne odnosi na nas, već na Srbiju“, zaključila je Đurović.

Send this to a friend