Politika

Eksperti EU: Modernizovati opremu i tehnički nadzor na graničnim prelazima

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ritkonen je kazao da je Crna Gora ostvarila značajne pomake u cilju donošenja Šengenskog akcionog plana, sprovođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom, aktivnosti na reorganizaciji Granične policije, kao i na polju međunarodne saradnje,

Zatvarajući misiju, v.d. generalne direktorice za međunarodnu saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24, Tanja Ostojić,  istakla je da je ekspertska misija bila prilika da se zajednički sagleda ostvareni napredak u oblasti vanjskih granica, te identifikuju polja u kojima je potrebno dalje unapređenje. Ostojić je izrazila uvjerenje da će nalazi ekspertske misije posvjedočiti o posvećenosti Crne Gore dostizanju evropskih standarda kad je u pitanju oblast vanjskih granica, a da ćemo preporuke koje dobijemo kroz izvještaje iskoristiti za dalje unapređenje rezultata na terenu.

Ritkonen je zahvalio crnogorskim kolegama na odličnoj saradnji tokom pripreme i same realizacije misije.

On je istakao da je, kada je u pitanju saradnja sa susjednim zemljama, prioritet zarušavanje alternativnih puteva za ilegalni prelazak državne granice sa Srbijom, kao i potpisivanje sporazuma za pogranični saobraćaj sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Hrvatskom.

Tokom boravka u Crnoj Gori, članovi ekspertske misije imali su sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije, a posjetili su sjedišta Granične policije u Bijelom Polju i Pljevljima, granične prelaze Dobrakovo i Jabuka, kao i putne pravce pogodne za ilegalni prelazak državne granice.

Send this to a friend