Politika

Eksperti EU procjenjuju nivo slobode medija u Crnoj Gori

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su kazali da će eksperti iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske tokom predstojeće sedmice održati niz sastanaka s predstavnicima relevantnog odbora Skupštine, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva kulture, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, RTCG-a, tužilaštva i sudstva. 

Sastanci će, kako se navodi, omogućiti direktnu razmjenu informacija predstavnika crnogorskih institucija s ekspertima o konkretnim pitanjima u oblasti slobode medija. 

Posjeta eksperata je prilika da crnogorske institucije pokažu EK i državama članicama napredak u ovoj oblasti, kako kroz usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom EU, tako i u dijelu njihovog sprovođenja.

Iz Ministarstva su naglasili da će razmjena mišljenja i preporuke eksperata poslužiti crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava. 

Posjete ekspertskih misija su dio novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u pravosuđu i temeljnim pravima, odnosno u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

Send this to a friend