Politika

Erdogan najavio skoru posjetu Crnoj Gori

Vujanović se danas u Turskoj sastao sa Erdoganom, a razgovarali su o evroatlanskim integracijama Crne Gore, ali i ekonomskoj saradnji dvije države i njenom unapređivanju.

“Bio je to otvoren, srdačan i vrlo konstruktivan razgovor i potvrda kontinuiteta veoma sadržajnih i intezivnih odnosa Crne Gore i Turske. Bila je to prilika da iskažem poštovanjem za pomoć koju Crna Gora dobija od Turske u evropskim i evroatlanskim integracijama i posebno značajnu pomoć u evro-atlanskim, integracijama, koja je ove godine veoma značajna, i kroz intezivirani i fokusirani dijalog sa NATO-m treba da dovede do odluke o pozivu za članstvo u NATO”, kazao je Vujanović nakon sastanka sa turskim predsjednikom. 

Prema njegovim riječima, veliki dio sastanka bio je posvećen ekonomskoj saradnji i procjeni u oblastima u kojima tu saradnju treba nastaviti. 

“Naša javnost zna da je Turska vrlo prisutna sa jako ozbiljnim odnosom njenih kompanija, u svim onim oblastitma u kojima je investirala, i da se pokazala kao vrlo pouzdan partner kroz krajnje odgovoran odnos njenih kompanija”, istakao jer Vujanović.

Dio sastanka Vujanovića i Erdogana bio je posvećen angažmanu turskih kompanija u energetskom sektoru. 

“Shodno dogovoru koji se napravio između Crne Gore, Slovenije i Turske o mogućnosti da se iskoriste, prije svega hidro potencijal Crne Gore, iznad svega na Komarnici i na rijeci Morači i da kroz trojni angažman Crne Gore, Turske i Slovenije obezbijedimo što skoriju realizaciju ova dva velika hidro-energetska projekta. Razgovarali smo i o mogućnosti ogromnih resursa rudnika Maoče u Pljevljima i interesovanje koji nesumnjivo postoji sa ovog prostora za taj termo energetski resurs”, naglasio je Vujanović. 

Crnogorski predsjednik je rekao da se saglasio sa Erdoganom da je posebno treba afirmisati saradnju dvije zemlje u oblasti kulture. 

“Da Crna Gora pomogne da Turska ima svoj snažan kulturani centar u Crnoj Gori, a sa druge strane da Turska pomogne da se na odgovarajući način, iznad svega u sferi obrazovanja, pomogne crnogorskom sistemu obrazovanja, u izgradnji infrastructure na Cetinju. U tom smislu izvjesno je da ćemo imati zajedniči dogovor o takvoj vrsti saradnje i da će on svakako biti u funkciji novog kvalita afirmacije kulture i afirmaciju u sferi obrazovanja između Crne Gore i Turske”, kazao je Vujanović. 

Vujanović je iskazao posebno poštovanje za ono štoagencija  TIKA čini za brojne projekte koji se u Crnoj Gori realizuju. 

“Mogu da kažem da je Crna Gora imala visoko razumijevanje od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za njenu politiku afirmacije multinacionalnih i multivjerskih odnosa. Da se ovdje Crna Gora prepoznaje kao država harmonije i kao država u kojoj je multinacionalni i multivjerski sklad njena posebna vrijednost”, istakao je Vujanović. 

On je ubijeđen da će bizniz forum na predsjedničkom nivou nova promocija izuzetno dobre ekonomske saradnje Crne Gore i Turske i perspektive koju će, kako je rekao, ta posjeta ohrabriti i učiniti kvalitetnom sa novim kompanijama i ljudima iz biznisa dvije države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nesvrstani
Gost
nesvrstani

Dobro dosao Erdogan!
Dobro dosao Erdogan!

CRNOGORAC podgorica
Gost
CRNOGORAC podgorica

a “gospodjo”sladjana kad ste
a “gospodjo”sladjana kad ste to vi ratovali sa rusima , pa vas kao nisu pobjedili? ispade montengro jaci od rusa i turaka zajedno. ko sve pise ovuda sto je ovo.

CRNOGORAC podgorica
Gost
CRNOGORAC podgorica

nek prvo dopremi onija 100
nek prvo dopremi onija 100 hiljada turaka u neum sto je obeco , sto neko pomenu dolje. koja PRIMITIVCINA pa to je za pricu. mada je tu u rangu sa nasim fijipom. FIJIP I TAJIP , kada ih je ista majka rodila

zevs
Gost
zevs

mozda redzep tajip ukine
mozda redzep tajip ukine fejsbuk i internet , na to je alergican. kakva dalabu

Stidim se
Gost
Stidim se

nasi vijekovni prijatelji
nasi vijekovni prijatelji ponovo se poziciraju, srece mi ne cudim se ljudima koji su se poturcili nekada davno. pored ovakvog predstavnika crne gore, montenegra, ja bih uvijek stao pored erdogana ovaj je sramota i u kuci. SRAMOTA

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Zabolje me k…
Zabolje me ….

Vanja Vucurovic
Gost
Vanja Vucurovic

Koji ces nam k….
Koji ces nam k….

mojsije
Gost
mojsije

Komentare kao sto su vec
Komentare kao sto su vec prepoznatljivi od”anonimni”po privitizmu i palamudjenju,trebalo bi jednostavno eleminisati i ostaviti ga da sam sa sobom razmislja.

sladjana
Gost
sladjana

Mi smo sami sebe oslobodili
Mi smo sami sebe oslobodili gospodine SRBIJANCE.Drugo nas Turci nijesu pobijedili ni Italijani ni Nijemci ni Srbijanci ni Rusi.Vise smo siti vašeg četničkog prljavog nacionalizma.Jermenci su žrtva Osmanlija i to je to.

Anonimni
Gost
Anonimni

Oce li kad dodje, Taljip
Oce li kad dodje, Taljip ukinut internet.Poznat je po “toleranciji”.

Macolla
Gost
Macolla

Prvo Crna Gora…a neka peglaju Turska,Rusija….
Prvo Crna Gora…a neka peglaju Turska,Rusija….

Anonimni
Gost
Anonimni

Ne smiju Crnogorci daNe smiju Crnogorci da zaborave kako nas je Turska krozi istoriju stitili od ruskih zlocina i pokusaja Rusije da nas pokore i oduzmu nam slobodu.Zato danas svi treba da pozdravimo naseg predsjednika koji shodno nasoj tradiciji razvija prijateljske odnose sa Turskom ,a prema Rusiji nasem vjekovnom neprijatelju se odnosi kako i dolikuje. Zivjela bratska pravoslavna Turska,nasa zastitnica.Zivjela… Više »

Aja Sofija
Gost
Aja Sofija

Jel ovo onaj sto dovodi 100
Jel ovo onaj sto dovodi 100.000 turaka u Neum? Primitivac.

BB
Gost
BB

BUJRUM
BUJRUM

llll
Gost
llll

Dobro nam dosao brate nas.
Dobro nam dosao brate nas.

Send this to a friend