Politika

Evo imena redara DF-a koje je Stanković pustio da uđu u Skupštinu

Na ulazu u Skupštinu svakog je dočekalo desetak policajaca, što do danas nije bio slučaj jer su do sad svi gosti parlamenta prolazili samo regularnu kontrolu koju su pratila samo dva ili tri policajca. Obezbjeđenje obično nije kontrolisalo političare.

Razlog većeg broja policajaca u Skupštini bio je, između ostalog, i to što su u zgradi bili DF-ovi redari. CdM je upitao generalnog sekretara Skupštine Sinišu Stankovića da objasni po kom pravilu im je dozvoljeno da uđu u Parlament.

“Postoji pravilo o unutrašnjem redu Skupštine na osnovu koga se vrši posjeta poslaničkim klubovima. Oni su to pravo iskoristili još 25. aprila i zatražili posjetu Klubu poslanika DF-a. Parlament je otvoren, a pošto je poslanički Klub DF-a poslao imena građana, a ne u kom svojstvu bi boravili u zgradi, nije bilo problema da se posjeta dozvoli”, objasnio je Stankoivć.

Na pitanje da li bi im ulazak u zgradu bio dozvoljen da je bilo poznato da su u pitanju članovi grupe obezbjeđenja DF-a, Stanković odgovara:

“Jedino što smo mogli da zaključimo tada jeste da su to građani koji žele da posjete Klub DF-a, nismo mogli da znamo tada o kome se radi, niti su imena i prezimena, kao i brojevi ličnih karata nama išta značili”.

Zahtjev je podnešen i odobren 25. aprila, ali u njemu nije naveden datum posjete. Da u Skupštini nijesu mogli pretpostaviti da će danas biti ikog u prostorijama poslaničkog Kluba DF-a, Stanković kaže da potvrđuje i činjenica da se posjete uglavnom vrše dan ili dva nakon odobrenja.

“Nije uobičajeno da se podnosi zahtjev 10 dana ranije, a pošto nijesu naveli datum posjete mislili smo da će se ona desiti istog dana ili sjutradan. Na osnovu toga smo i odobrili posjetu”, rekao je Stanković. 

Postoji i striktno pravilo ko može sve boraviti u Skupštini kada je u toku sjednica.

“Prema pravilu o unutrašnjem redu Skupštine tokom zasijedanja ulazak u Parlament je dozvoljen ljudima čije je prisustvo neophodno da bi sjednica mogla da biti održana”, objasnio je Stanković.

Na pitanje zašto je danas broj policajaca koji pretresaju, ispostavilo se, ne samo poslanike već i novinare, povećan, Stanković nije mogao da da odgovor.

“To su pitanja koja generalni sekretar ne rješava. Shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima i određenim propisama kojima se definiše zaštita ličnosti i objekata, to je pitanje za policiju”, zaključio je Stanković.

Send this to a friend