Politika

Evo šta piše u Đukanovićevoj ponudi opoziciji za učešće u Vladi

U dokumentu, koji je radno naslovljen „Osnovni elementi ponude za učešće opozicionih parlamentarnih partija u Vladi Crne Gore radi otklanjanja sumnji u izborni sistem“, premijer Đukanović predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka opoziciji.

Kao i mogućnost izbora položaja, bilo na ministarskom ili na nivou pomoćnika u Vladi Crne Gore.

“Ukoliko opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti, ili nema adekvatne kandidate za ministarska mjesta u ovom trenutku, tačnije ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i druga mogućnost: da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima. To bi podrazumijevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa”, navodi Đukanović.

Premijer podsjeća da je Vladi 27. januara potvrđeno povjerenje u Skupštini i da je tada ponudio opozicionim parlamentarnim partijama ulazak u Vladu.

“Kazao sam da je motiv za to očigledno društvena potreba da se osnaži povjerenje u izborni proces i da se stvore uslovi za regularnost ovogodišnjih redovnih parlamentarnih izbora, saglasno usvojenom zakonodavstvu”, navodi Đukanović u prijedlogu.

On podsjeća da su sve primjedbe predstavnika parlamentarne opozicije bile vezane za tačnost biračkog spiska i zloupotrebu državnih resursa.

“Smatrao sam da je najbolji odgovor na takve sumnje ponuda da predstavnici opozicionih partija u vremenu do parlamentarnih izbora ostvare puni nadzor nad radom Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva poljoprivrede”, naveo je premijer.

Opoziciji je ponudio, kako dodaje, i jedno mjesto potpredsjednika Vlade kako bi kroz rad užeg Kabineta ostvarili uvid u rad Vlade u cjelini.

“Smatram da je ova inicijativa u najvećoj mjeri podudarna sa planom koji je tokom sjednice parlamenta iznijela Pozitivna Crna Gora”, rekao je Đukanović.

Premijer dalje objašnjava i kako „operacionalizovati ponudu“, navodeći principe koje opozicija, koja želi da iskoristi ponudu, treba da poštuje prilikom predlaganja kandidata za ponuđena mjesta u Vladi.

Ministarski kandidati

Ne ulazeći u način na koji će opozicija birati svoje predstavnike, Đukanović ipak naglašava da je neophodno da to budu osobe koje će dosljedno sprovoditi državnu politiku evroatlantskih integracija i da, u ključnim državnim opredjeljenjima, ne može biti odstupanja ni u periodu priprema za izbore.

“Kandidati za ministre moraju biti ličnosti koje su u stanju da odgovore svim obavezama tih ministarstava u periodu do izbora. U sklopu složenih redovnih poslova posebno potenciram njihov dio koji se tiče obaveza iz agende evropskih i evroatlantskih integracija. Na primjer, u predizbornom periodu treba da budu otvorena sva tri pregovaračka poglavlja u kojima je glavni nosilac posla Ministarstvo poljoprivrede. Takođe, predstoje velike obaveze u Ministarstvu finansija, uključujući aktivnosti u pristupnim pregovorima za članstvo u NATO. Posebno je obiman posao u pregovaračkom procesu sa EU, jer ovo Ministarstvo pokriva najveći broj poglavlja”, navodi Đukanović i naglašava da bi ,,izbor potpredsjednika Vlade podrazumijevao politički profil ličnosti“.

Crnogorski premijer je ranije već saopštio da se njegova inicijalna ponuda može proširiti. U ponudi opozicionim kolegama crnogorski premijer i čelnik Demokratske partije socijalista je ukazao da bi funkcionisanje Vlade u periodu do izbora podrazumijevalo političko i pravno utemeljenje predloženog modela. Preciznije: Đukanović predlaže potpisivanje političkog sporazuma o saradnji u reorganizovanoj izvršnoj vlasti.

“Politički, bilo bi primjereno da partije koje žele da iskoriste ovu mogućnost potpišu politički sporazum o saradnji u Vladi u cilju stvaranja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Pravno, istovremeno sa izborom novih članova Vlade, usvojili bi poseban pravni akt koji bi obezbijedio da tako dogovoren model funkcionisanja Vlade ima potrebnu zasnovanost u pravnom sistemu države”, naveo je Đukanović u predlogu.

Za DPS prihvatljivi izbori i u junu i u oktobru

“Vrijeme izbora i funkcionisanja ove Vlade zavise od političkog dogovora o terminu održavanja izbora. Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se Vlada izabere i ranije, odmah nakon postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, kraj septembra ili početak oktobra”, navodi Đukanović u predlogu.

Kako dodaje, spreman je za dogovor i o drugim pitanjima implementacije ovog modela.

“Takođe, smatram poželjnim da se i nakon ovog dogovora nastavi parlamentarni dijalog sa svim partijama oko drugih aspekata od kojih zavisi regularnost izbornog procesa”, kazao je premijer.

 

Send this to a friend