Politika

Fajon: Prvo granica sa Crnom Gorom, onda ukidanje viza za Kosovo

To je, ističe ona, jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima Kosovu, a kojem se oštro protivi kosovska opozicija. Opozicija smatra da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara.

Fajon dodaje da ne može da garantuje napredak u ovom procesu, ukoliko ne bude bilo pozitivnih informacija iz Prištine ove nedjelje. 

Podsjećamo, rasprava o demarkaciji zakazana je za četvrtak, 1. septembar.

“Najprije, da vidimo kako će proći rasprava u Skupštini i kakav će biti ishod glasanja. Naravno, nadam se da ćemo imati pozitivan rezultat jer je demarkacija granice jedan od uslova Evropske komisije, i to je nešto što svi u Briselu očekuju. Ne želim da spekulišem kada možemo očekivati viznu liberalizaciju za građane Kosova. Moramo ići korak po korak”, kazala je ona za Radio Slobodna Evropa.

Uoči glasanja na Kosovu vlada napeta situacija. Dio opozicije je najavio protest unutar i van Skupštine na dan za kada je zakazana ratifikacija sporazuma. 

Ipak, bez obzira na trenutnu situacija, Fajon se nada da neće biti tenzija, nasilja, ili incidenata, jer kako ocjenjuje to može prouzrokovati poteškoće i u Briselu.

Glasanje za izvještaj u LIBE komitetu (Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta) zakazano je za 5.septembar.

“Mogu vas uvjeriti da sa mojim kolegama u Evropskom parlamentu, sa Ulrike Lunaček, činimo sve kako bi moj izvještaj bio izglasan u LIBE komitetu, a nakon toga i u Parlamentu. Ali, naravno, ukoliko se stvari pogoršaju, onda će biti poteškoća”, ističe Fajon i ponavlja da sve zavisi od situacije na Kosovu i od ratifikacije.

Prema njenim procjenama, glasanje u Parlamentu o viznoj liberalizaciji Kosova i drugih zemalja desiće se uskoro, već na nekoj od sljedećih sesija.

“Mi zajedno radimo sve što možemo kako bi građanima Kosova ukinuli vizni režim što je veoma bitno, naročito za mlade generacije, za one koje ne mogu da putuju. Želim da pozovem sve da pokušaju da budu konstruktivni, da vode dijalog, i da prate evropski put. Vizna liberalizacija svakako je veoma važan korak na tom putu”, poručila je Fajon kosovskim političkim predstavnicima.

Send this to a friend