Politika

File: Članice EU da odluče da li žele “elitni klub” ili širenje evropskih vrijednosti

Šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji ambasador Ivan Leković učestvovao je u debati na temu “EU u 2025. godini“, koja je organizovana u Evropskom parlamentu u Briselu.

Centralna tema debate bilo je pitanje u kojoj mjeri će kretanja u evropskoj politici u narednom desetogodišnjem periodu ići u pravcu daljeg proširenja Evropske unije, odnosno produbljivanja evropskih integracija.

U debati su učestovali poslanici tri najbrojnije političke grupacije Evropskog parlamenta, Evropske narodne partije, Saveza socijalista i demokrata i Saveza liberala i demokrata za Evropu, raniji komesar za proširenje Štefan File, kao i zvaničnici država članica EU i zemalja proširenja.

Ambasador Leković je ocijenio da budućnost politike proširenja, kao i proces konsolidacije unutar same Evropske unije, u najvećoj mjeri zavisi od političkih elita u državama članicama i njihovom uspjehu da na nacionalnom nivou reafirmišu vrijednosti i značaj ideje ujedinjene Evrope.

“Potrebno je da političke elite u državama članicama objasne svojim građanima konkretne koristi koje su njihove države imali od procesa proširenja, većeg tržišta, bezbjednosti i širenja evropskih pravila igre”, naglasio je šef crnogorske misije pri EU.

Profesor evropskog prava na Univerzitetu u Lejdenu Kristof Hilion je naglasio da kredibilnost procesa proširenja, kao najuspješnije politike EU, zavisi od sposobnosti država članica da povrate vjeru sopstvenih građana u projekat ujedinjene Evrope.

Organizator događaja je “EU40“, mreža koja okuplja poslanike Evropskog parlamenta mlađe od 40 godina iz svih političkih grupacija.

Send this to a friend