Politika

FOTO: Drugi kontigent Vojske Crne Gore otišao u Avganistan

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić istakao je na svečanosti da iskustva stečena u ISAF misiji imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika, unaprjeđenju sposobnosti Vojske i ukupnoj reformi sistema odbrane u Crnoj Gori. 

On je dodao da uvažavajući napore koje NATO i partnerske zemlje ulažu kako bi Avganistan učinili sigurnijim i prosperitetnijim, Vojska Crne Gore nastavlja doprinos i u okviru nove misije Resolute Support. nakon okončanja mandata ISAF misije.

“Odlučili smo se za zahtjevan zadatak zaštite savezničkih timova koji realizuju obuku, savjetovanje i podršku snagama Avganistanske nacionalne armije. Posebno želim istaći da će naši štabni oficiri i podoficiri biti dio zajedničkog projekta zemalja članica Američko-jadranske povelje, poznatije kao A-5 inicijativa”, kazao je on. 

Kako je poručio vojnicima, od njih zahtijeva da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka i da na terenu primjenjuju znanja i vještine koja su sticali i uvježbavali tokom preduputne obuke.

“Isto tako značajna mora biti i vaša obaveza da na svakom koraku poštujete i uvažavate kulturu, tradiciju i običaje ponosnog avganistanskog naroda. Na taj način ćete u najboljem svijetlu predstaviti svoju vojsku, svoj narod i svoju državu”, zaključio je on. 

Komandant drugog kontingenta major Enes Murić naveo je da su se pripremajući za ovaj zahtjevan zadatak u prethodnom periodu, svi zajedno, pomažući jedni drugima, uložili maksimum napora da današnji dan dočekamo spremni i puni samopouzdanja.

“U prethodna četiri mjeseca na obuci u zemlji i inostranstvu svi pripadnici kontigenta su pokazali ogromnu volju i svojim radom i trudom zaslužili da danas stoje u ovom stroju. Stvorili smo jak kolektiv, spreman da odgovori na sve izazove koji stoje pred nama što je garant za uspješno izvršenje svih zadataka u misiji”, rekao je on. 

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori: ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Perić, zamjenik ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država B. Bix Aliu, zamjenik ambasadorke Njemačke Uve Merkoter, konzul u ambasadi Mađarske Gardoš Bela, kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, te komndanti i komandiri jedinica Vojske Crne Gore. 

 

Send this to a friend