Politika

FOTO: Đukanoviću uručena Mostarska povelja mira: Saradnjom idemo ka evropskim ciljevima

Kako prenosi agencija Fena, Đukanović je kazao da je povelja još jedan važan korak koji dalje afirmiše vrijednosti mira, multietničkog života, kao i da je Crna Gora zemlja koja je tim vrijednostima jako posvećena.

“Svako priznanje me raduje, posebno ono koje unapređuje dalju saradnju sa susjedima. Samo dobrom saradnjom i stabilnošću u regiji možemo ići zajedno ka našim evropskim ciljevima. Crna Gora je svemu tome jako posvećena i ubijeđena da ćemo sve lakše dostići ako budemo sarađivali sa svojim susjedima i zbog toga sam danas ovdje”, dodao je on.

Zvizdić je istakao da su mir i stabilnost dvije najvažnije stvari i ključni preduslovi evropskog, ekonomskog, društvenog i političkog razvoja.

“Posebno je važna simbolika što ćemo poruku mira poslati upravo iz ovog predivnog grada koji je bio, jeste i uvijek će ostati simbol jedinstva, zajedništva i primjer kako ljudi različitih naroda mogu živjeti zajedno”, smatra on. 

Prema njegovim riječima, dolazak Đukanovića je još jedna potvrda jako dobre saradnje izmeđi BiH i Crne Gore.

“Saradnja naše dvije zemlje može biti primjer ne samo regiji nego uopšte primjer kako dvije zemlje trebaju sarađivati na bazi međusobnog razumijevanja, unapređivanja svih društvenih, političkih i ekonomskih segmenata koji znače prosperitet, stvaranje i kreiranje boljeg ambijenta za život svih naših građana”, kazao je Zvizdić. 

Na manifestaciji su dodijeljene i međunarodne nagrade za mir “Mostar Peace Connection” bivšem francuskom predsjedniku Žaku Širaku, evropskim administratorima Martinu Garodu, Hansu Kosčniku i Rikardu Perez Kasadu, bivšem generalnom direktoru UNESCO-a Federiku Majoru i glavnom tužiocu haškog Tribunala Seržu Bramercu. U sklopu manifestacije domaći i međunarodni političari su sa Starog mosta simboličnim bacanjem cvijeća odali počast svim žrtvama rata. 

Send this to a friend