Politika

FOTO: Krivokapić: Moramo vidjeti šumu, a ne izgubiti se među drvećem

“Birani smo prvenstveno da gradimo puteve sigurne budućnosti, a ne trenutne voljenosti”, kazao je on.

Prema njegovim riječima ne smijemo nikad da gubimo svijest da je parlament demokratsko izvorište svih drugih vlasti i moći. 

“Bez moći parlamenta građani nijesu predstavljeni. Nadzorna uloga se sve više izjednačava sa zakonodavnom ulogom parlamenata. Kriza je otvorila nove spoznaje o potrebi  da standardizujemo instrumente saslušanja, istrage i nadzora”, istakao je Krivokapić u obraćanju učesnicima Konferencije.

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da je ova Svjetska konferencija posvećena temi “Parlamentarni nadzor: izazovi i šanse” te je okupila više od 120 predśednika parlamenta iz cijelog svijeta. 

Ističe se da je ovom prilikom Crna Gora bila posebno počastvovana, pa je među 10 od više od 120 predsjednika nacionalnih parlamenata, Krivokapić imao bilateralni susret i radni ručak sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Ban Ki-Munom. 

“Tokom susreta sagovornici su razgovarali o važnosti jačanja parlamentarnih mehanizama i ulozi parlamenta kao stuba demokratije, te potrebi da bude sve jači nosilac političkih procesa koji znače jačanje institucija, očuvanje mira i opšti društveni napredak“, stoji u saopštenju..

Osim toga Krivokapić je na marginama Konferencije, imao susret sa svojim njemačkim kolegom, predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom. 

Tom prilikom su razgovarali o evroatlantskim integracijama naše države sa posebnim fokusom na obaveze Crne Gore iz NATO agende pred decembarski Ministarski sastanak. 

U razgovoru je ocijenjeno, ono što je i ponovljeno više puta, da ključna obaveza ostaje vladavina prava, te da će svaki dalji napredak u tom kontekstu biti cijenjen.

Krivokapić se sastao i sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Belgije (Donji dom) Sigfridom Brakom. 

“Belgija kao jedna od država osnivača NATO-a i Evropske unije je veoma važna na našem evroatlantskom putu. Sa punom posvećenošću radimo na izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i jakim institucijama. Posebno cijenimo partnerski odnos i razumijevanje koje u tom procesu imamo od Belgije”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić se u Njujorku susreo i sa predstavnikom organizacije “Euro Gusinje” Ruždijom Jarovićem, udruženja koje okuplja naše iseljenike u SAD-u sa ciljem pružanja podrške i pomoći građanima Gusinja i Crne Gore.

Send this to a friend