Politika

FOTO: Lukšić: Regionalna povezanost i najbolja preporuka za ekonomski progres

Lukšić je danas učestvovao u Tirani, na Samitu predsjednika država i vlada zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na poziv domaćina skupa predsjednika Republike Albanije Bujara Nishanija.

Iz MVPEI-ja su istakli da je Lukšić naglasio važnost saradnje kroz projektnu aktivnost, koja će zajedničke političke ciljeve pretočiti u opipljive dokaze napretka zemalja regiona u pravcu izgradnje stabilnog i ka budućnsti orjentisanog dijela Evrope. 

„Lukšić je izrazio očekivanja da će zemlje Zapadnog Balkana konkretizovati projektnu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, poput infrastrukturnih projekata u transportu i energetici, kao i u oblasti kultirne baštine, saradnje i mobilnosti mladih i time stvoriti uslove za individualni i zajednički oporavak regiona i njegovu integrativnu perspektivu“, naveli su iz MVPEI-ja.

On je istakao poseban interes Crne Gore za ostvarivanje jednake distribucije i rotacije rukovodećih pozicija u regionalnim organizacijama i inicijativama.

Na sastanku, kojim je označena završnica jednogodišnjeg albanskog predsjedavanja inicijativom pod motom „ Regionalno vlasništvo u akciji“, učestvovali su, osim crnogorskog šefa diplomatije, predsjednici Bugarske Rosen Plevneliev, Moldavije Nikolae Timofti i Kosova Atifete Jahjaga, premijer Rumunije Viktor Ponta, potpredsjednik Vlade Turske Ali Babakan, ministri Grčke i Hrvatske, visoki zvaničnici Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, generalni sekretari Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kao i predstavnici EU. 

„Usvajanjem Tiranske Deklaracije, kojom se promoviše  zajednički interes za promovisanje demokratije, vladavine prava, mira i bezbjednosti, učesnici su potvrdili značaj unaprijeđenog djelovanja na planu jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa u ostvarivanju zajedničkih integrativnih ciljeva, u prvom redu kroz projektno-orjentisanu saradnju“, ističe se u saopštenju MVPEI-ja.

Na tim linijama, ohrabrena je saradnja Zapadno-balkanske šestorske u definisanju i implementaciji projekata u oblastima od zajedničkog strateškog značaja. Jednoglasno je potvrđna važna uloga SEECP, kao glavnog političkog aktera koji u regionu aktivno djeluje gotovo 20 godina, na putu integracije zemalja u evropske i evro-atlantske strukture. 

Takođe, naglašen je značaj intenziviranja saradnje i sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima, u prvom redu sa Savjetom za regionalnu saradnju, kroz promovisanje principa „regionalnog vlasništva“ kojim su zemlje regiona dobile zadatak da sarađuju na pitanjima od nacionalnog i zajedničkog interesa, u cilju ostvarivanja zajedničkih integrativnih aspiracija. Odobren je Godišnji izvještaj o radu RCC-a i obnovljen mandat aktuelnom generalnom sekretaru Goranu Svilanović na trogodišnji period.

Na marginama sastanka, potpredsjednik Lukšić imao je niz bilateralnih susreta sa kolegama iz regiona sa kojima je razmijenjenio mišljenja o kretanjima u regionu i evropskim i evro-atlantskim integracijama.

Jednogodišnje predsjedavanje SEECP-om preuzela je Republike Bugarska pod motom: “20 godina postojanja – ključ za regionalnu saradnju”.

Send this to a friend