Politika

FOTO: NATO u Političkoj deklaraciji pozdravio Crnu Goru kao novu članicu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je učestvovao na sastanku šefova država i vlada zemalja članica NATO-a posvećenom pitanjima projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, budućoj ulozi NATO-a u Avganistanu i odnosima s Ukrajinom.

Prepoznajući značaj projektovanja stabilnosti van sopstvenih granica, kako bi se obezbjedila dugotrajna stabilnosti unutar Alijanse, Đukanović je podržao usvojene mjere podrške partnerima na jugu i istoku NATO-a.

U tom kontekstu, imajući u vidu značaj Mediterana po evropsku i evroatlantsku stabilnost, čemu i Crna Gora pridaje veliki značaj, šefovi država i vlada su potvrdili prelazak operacije „Aktivna podrška“ na operaciju „Pomorski čuvar“ koja nije u sklopu Člana 5 i razmotrili moguću ulogu NATO-a u Centralnom Mediteranu koja bi bila komplementarna misiji Evropske unije „Sofija“ (Sophia).

Đukanović je ponovio spremnost Crne Gore da pomogne napore Alijanse kroz doprinos u skladu sa svojim kapacitetima.

Na sesiji o Avganistanu, uz prisustvo predsjednika te zemlje Ašrafa Ganija, potvrđeno je da će NATO nastaviti da podržava avganistanske vlasti, uključujući i nastavak misije „Odlučna podrška“ u 2017. godini, kao i da će biti nastavljeno finansiranje avganistanskih snaga do 2020. godine.

Održana je i Komisija NATO – Ukrajina uz prisustvo predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Potvrđeno je da je nezavisna, suverena i stabilna Ukrajina, koja je predana demokratiji i vladavini prava, ključ za evro-atlantsku bezbjednost i da je NATO spreman da pomogne Ukrajini da postigne taj cilj.

Send this to a friend