Politika

FOTO: Posjeta Grupe NATO brodova snažna podrška integracijama

U Luku Bar su jutros uplovila četiri broda stalne NATO Grupe brodova za protivminska djejstva (NATO Mine Counter-Measures Group TWO, SNMCMG 2).

Tim povodom danas je na turskom admiralskom brodu “Mehmed-paša Sokolović” koji predvodi NATO Grupu brodova za protivminska djejstva održana konferencija na kojoj su govorili komandant  Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković, načelnik Štaba Savezničke pomorske komande NATO-a (MARCOM) iz Nortvuda u Velikoj Britaniji, kontraadmiral Đorđo Lacio i komandant Grupe, kapetan bojnog broda Ramazan Kesgin.

“Ovakve aktivnosti značajno doprinose, prije svega, daljoj izgradnji sposobnosti Mornarice VCG za nacionalne potrebe, zatim njenoj interoperabilnosti i obučenosti za učestvovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, čime dajemo svoj aktivan doprinos izgradnji mira i stabilnosti u svijetu“, kazao je komandant Vuković.

On je povukao istorijsku paralelu, podsjećajući da ovo nije prva posjeta Crnoj Gori od strane jedne od četiri postojeće grupe NATO pomorskih snaga, te da se prva ovakva posjeta realizovala već u prvoj godini nakon obnove crnogorske nezavisnosti. 

“Tada, 2007. godine, posjeta tri broda u okviru NATO taktičke pomorske grupe predstavljala je snažnu podršku Crnoj Gori od strane zemalja NATO i doprinijela učvršćivanju nove geopolitičke realnosti na Zapadnom Balkanu“, istakao je  Vuković i dodao da obije ove posjete posmatra u kontekstu sve izvjesnijeg završetka integracionog procesa učlanjenja Crne Gore u NATO.

Načelnik Štaba Savezničke pomorske komande NATO-a MARCOM iz Nortvuda u Velikoj Britaniji, kontraadmiral Đorđo Lacio smatra da su bezbjednosni izazovi na Mediteranu, pa i na Jadranu, kao njegovom integralnom dijelu, veliki, budući da je taj dio Evrope istorijski bio tranzitno područje. 

On je, međutim, dodao da aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi ne možemo posmatrati samo kao sigurnosni izazov, već da je riječ o kompleksnom procesu koji ima prvenstveno humanitarni, sociološki i ekonomski karakter. 

“NATO nije uključen u aktuelnu izbjegličku krizu, a da li će biti, zavisi od odluke njegovih 28 članica.  Smatram da su dešavanja oko izbjegličke krize, barem u ovom momentu, potpuno u nadležnosti Evropske unije i njenih institucija. U svakom slučaju NATO je savršeno svjestan da je riječ o velikim izazovima”, kazao je Lacio. 

Kontraadmiral Lacio će sjutra učestvovati na ekspertskom okruglom stolu “Zaštita Jadrana” koji se u hotelu “Princess” u Baru održava u organizaciji crnogorskog Ministarstva odbrane, NATO odbrambenog koledža iz Rima i MARCOM-a iz Velike Britanije.   

Lacio je podsjetio da NATO aktivno djeluje na Mediteranu još od 2001. godine, kroz operaciju “Aktivno nastojanje”, a da stalne grupe kao što je Grupa za protivminsko djelovanje koju čine četiri broda, a koja je od danas u posjeti Luci Bar, imaju značajnu ulogu u održanju bezbjednosti na Mediteranu i u Crnom moru.

Prije konferencije zapovjednik turskog minolovca “AKCAKOCA” Jazim Tejkin poveo je novinare u obilazak broda i objasnio im njegove karakteristike, kao i iskustvo koje ima u pronalaženju i uništavanju mina u Mediteranu i Crnom moru. 

On je naglasio da Grupa 2 postoji kao jedinstvena jedinica od 2001. godine, a da je turski minolovac čiji je zapovjednik jedan od šest identičnih brodova koji su izgrađeni u Turskoj 2008. godine. 

“Minolovci ove Grupe posjeduju najsavremeniju tehnologiju koja je u stanju da detektuje ubojna sredsva koja leže na dnu mora i koja su zaostala još iz ratova tokom 20. vijeka”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Zapovjednik Tejkin je u razgovoru sa novinarima izdvojio Dardanele kao naugroženiju zonu sa aspekta opasnosti  od zaostalih podvodnih mina iz ratova tokom 20. vijeka.  On je najavio da će Grupa brodova za protivminsko djelovanje tokom svog boravka u Crnoj Gori osmotriti i podmorje u crnogorskim teritorijalnim vodama.

U sklopu posjete ove NATO Grupe, u periodu od 8. do 10. septembra, biće održana zajednička vježba na morupod nazivom „JOINT EFFORT 2015“  u kojoj će učestvovati brodovi NATO i Mornarice VCG, a koja će se sastojati iz vježbi združenog plovljenja, presrijetanja na moru, vježbi traganja i spašavanja i vježbi protivminskih operacija na moru.

Vježba će se izvoditi po NATO procedurama sa ciljem unapređenja interoperabilnosti Mornarice VCG sa partnerima iz NATO-a, što je odlična prilika da protivminski ronioci Mornarice VCG razmijene iskustva i steknu nova znanja od svojih kolega iz Turske, Njemačke i Grčke.

“Vježba je od velikog značaja za Mornaricu VCG jer je ovo prva vježba sa NATO partnerima u kojoj su uključeni protivminski brodovi, odnosno po prvi put će se izvoditi združene protivminske operacije u teritorijalnom moru Crne Gore“, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend