Politika

FOTO: SAD cijeni napore Crne Gore na putu ka NATO-u

Krivokapić i savjetnik američkog predsjednika i viši direktor za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost (savjetodavnom tijelu Bijele kuće) Čarls Kapčan su istakli veoma važnu ulogu naše države u mirovnim misijama, i Crnu Goru ocijenili kao pouzdanog partnera u zalaganju za mir.

Krivokapić se tokom posjeta SAD-u u Bijeloj kući sastao sa Kapčanom fokus razgovora stavljen je na pitanje crnogorskog članstva u Sjeveno-atlantsku alijansu, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Predsjednik crnogorske Skupštine je u razgovoru sa Kapčanom istakao da naš parlament, kao najtransparentija institucija u regionu, dijalogom otvara važna pitanja za naše društvo i kontinuirano izgrađuje svoje kapacitete u službi jačanja ustavnih nadležnosti. 

“Tokom ove godine Skupština Crne Gore je od ukupno donešenih zakona 40 odsto usvojila zakonskih tekstova koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i snaženje nezavisnosti ključnih institucija”, istakao je Krivokapić.

Takođe, pozdravljene su ustavne izmjene u dijelu tužilačke organizacije, kao i izbor specijalnog državnog tužioca, te ocijenjeno da je rad ovih organa izrazito važan u kreiranju opšte slike o napretku naše države u dijelu implementacije usvojenih zakona i njihove vladavine.

Ranko Krivokapić se u Vašingtonu sreo sa Džonom Heferenom – zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Viktorije Nuland zaduženog za Evropu i Evroaziju. Tokom susreta u Stej dipartmentu Krivokapića i Heferena poručeno je da SAD cijene napore i korake koje naša država ostvaruje na putu ka članstvu u NATO. Naglašeno je da će Crna Gora imati snažnu podršku za procese koji doprinose sigurnosti i stabilnosti regiona, zalaganju za mir, kao i za jačanje demokratije kroz snažniju vladavinu prava. 

“Vladavina prava je iskaz zrelosti države i njenog društva. Mi imamo dugu tradiciju državnosti, a sada je pred nama zadatak da svoj dom učinimo vrijednosno utemeljenim na principima vladavine prava, demokratije, nezavisnih i jakih institucija. Naš vanjsko-politički prioritet je članstvo u NATO i doprinos kolektivnoj sigurnosti i miru, na tom polju smo veoma posvećeni da odgovorimo na zahtijeve iz naše evro-atlantske agende. Veoma smo zahvalni SAD-u na podršci i razumijevanju koje daju na dostizanju našeg državnog cilja – stavljanju pečata na nezavisnost”, poručio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da je trend kretanja Crne Gore na evro-atlanskom koridoru pozitivan te da je potrebno aktivnosti u tom duhu intenzivirati u važnim mjesecima koji su pred nama.

Krivokapić je u Vašingtonu imao susret i sa Markom Lagonom – predsjednikom Fridom hausa. Sastanak je bio iskorišćen za razgovor o temama medijskih sloboda i poštovanja ljudskih prava.

Sagovornici su zaključili da regulatorna profesionalna udruženja moraju zaštiti struku i profesiju novinara od onih koji zagađuju javnu scenu.

“Sloboda govora je elementarno ljudsko pravo koje dodatno štiti Ustav, ali i sastavni dio bića civilizovanih društava. Danas smo pred novim izazovima kako da slobodu govora prati i odgovornost – profesionalna i lična. To su novi izazovi na koje treba naći institucionalni i opšte društveni odgovor, kako bismo zaštitili slobodno, istraživačko, profesionalno i objektivno novinarstvo”, poručio je na sastanku predśednik Krivokapić.

Posebno je tokom razgovora istaknuto da Fridom haus intenzivno prati stanje u medijima i poštovanju ljudskih prava, te da samo zajedničkim naporima se može doći do sistemskih rješenja koja će biti garant i zaštita profesije i dostojanstva ličnosti.

Send this to a friend