Politika

GA: Zabraniti rad nacionalističke NVO Ravnogorski pokret Crne Gore

U inicijativi GA, koja je dostavljena Koordinatoru za MUP Dušku Markoviću, navodi se da je Alijansa dobila informaciju da se NVO Ravnogorski pokret Crne Gore registrovao u MUP-u Crne Gore 18. aprila 2016. godine.

“Kako je MUP nadležan organ za podnošenje inicijative za zabranu rada nevladinih organizacija, na osnovu člana 91 Zakona o Ustavnom sudu, obraćamo vam se sa inicijativom da pokrenete postupak pred Ustavnim sudom o zabrani rada te NVO. Podsjećamo vas da je to nacionalistički pokret koji promoviše nacionalnu mržnju”, ističe se u inicijativi.

Iz Građanske alijanse su naglasili da NVO Ravnogorski pokret Crne Gore zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih lica i koja je, kao takva, proglašena od strane države fašističkom.

Iz GA su istakli da je ta presuda i dalje pravosnažna.

“Kako država Crna Gora nije abolirala, niti izvršila lustraciju četničkog pokreta njihova registracija tj. njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore, pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu. Molimo da po ovoj inicijativi postupite hitno”, zaključili su iz Građanske alijanse.

Send this to a friend